‘Onthullingen Snowden over Nederland komen binnenkort’

De Amerikaanse journalist Glenn Greenwald, die de gestolen documenten van klokkenluider Edward Snowden publiceert, onthult binnenkort informatie over de spionageactiviteiten van de VS in Nederland. Dat zegt hij in een interview met de Volkskrant. De 46-jarige Greenwald toont zich vastberaden door te gaan met het publiceren van Amerikaanse staatsgeheimen. 'De onthullingen over Nederland komen binnenkort', aldus de Amerikaan. 'Jullie hebben nog geen idee van de omvang van de Amerikaanse spionage in Nederland.' 'Ik heb veel materiaal over Nederland maar kan daar inhoudelijk nog niet op ingaan. Dat kan pas als ik door het hele journalistieke proces ben gegaan. De toon van het debat zal waarschijnlijk wel veranderen zodra de onthullingen er zijn.' Greenwald onthult sinds begin juni druppelsgewijs het materiaal dat hij kreeg van klokkenluider Edward Snowden, die tienduizenden geheime documenten heeft gestolenl van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA.
De vader van  Snowden is donderdag in Moskou aangekomen. Hij hoopt zijn zoon te ontmoeten die in Rusland tijdelijk asiel heeft gekregen. Lon Snowden zei bij aankomst dat hij ,,extreme dankbaarheid'' voelt dat zijn zoon veilig en vrij is. Van de klokkenluider is niets meer vernomen sinds zijn vertrek op 1 augustus van het vliegveld Sjeremetjevo in Moskou, waar hij wekenlang wachtte op zijn asielaanvraag.

Bron(nen):   De Volkskrant      

18 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  Ik denk dat het voor de NSA totaal onnodig was om hier te spioneren, onze regering geeft de VS toch wel alle info die ze willen op een presenteerblaadje.
  En nog een van goud ook…

  • knier

   Sterker nog, zelfs ons goud kregen ze er bij,niet op een presenteerblaadje maar met schepen tegelijk.

   (in antwoord op Captain Caveman)
   • Heldoppantoffels

    Helaas wel. De Duitsers zijn ook in de afperspraktijken van die Yankees getrapt en nu zij recentelijk vroegen om teruggave van het goud kregen de Duitsers doodleuk “Nee!” als antwoord.

    De VS is voor mij niets anders dan een iets vriendelijkere versie van Nazi Duitsland.

    (in antwoord op knier)
  • kletsmajoor

   De inlichtingenwereld blijkt uit eerdere onthullingen strikt volgens het “voor wat, hoort wat” principe te werken. Daarom ben ik heel benieuwd wat Nederland van de VS heeft teruggekregen voor al die info.

   (in antwoord op Captain Caveman)
   • Prikker

    Jaap de Hoop Scheffer als Secretaris Generaal van de VN… dat moet een complete uitverkoop geweest zijn om dat te ‘vergoeden’…

    (in antwoord op kletsmajoor)
    • kletsmajoor

     Een belangrijke positie als tegenprestatie. Daar had ik nog niet aan gedacht. Zou best kunnen. Ik dacht in eerste instantie aan informatie uit PRISM over radicale moslims in Nederland.

     (in antwoord op Prikker)
     • Heldoppantoffels

      Dat zou ook zomaar kunnen. Nederland is een soort marionet van de VS, dus alles is mogelijk.

      (in antwoord op kletsmajoor)
 2. Prikker

  En toch…. *popcorn pakken doet*.

 3. Paulraw

  Snowden grijpt zijn kans ,hij mag nu van Putin natuurlijk eens lekker los gaan over Nederland…

  Dat wordt smullen.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3524704/2013/10/10/Jullie-hebben-geen-idee-van-omvang-Amerikaanse-spionage-in-Nederland.dhtml

  • Corrie

   Hy mag van mij ook lekker los gaan over Nederland. Nederland is zo’n klein stipje op de aarde, ik geloof dat meneer Putin zich echt niet druk of kwaad maakt op dit land.

   (in antwoord op Paulraw)
 4. JRR Uijlings

  Hopelijk leveren de onthullingen extra privacy bescherming op voor de burger (lees: ‘politieke tegenstanders’). Maar nog steeds wordt er erg lauw gereageerd op alle privacy schendingen..

 5. RhodBerth

  Wat zullen het dit keer voor open deuren zijn?
  “In Nederland controleert de politie de openbare ruimte om op die manier de veiligheid voor de burgers te garanderen.”

  SCHANDE! Wat als ik nu buiten loop in de straat, en er rijdt een agent langs die mij aankijkt. Dat is een regelrechte privacy schending. De politie en de overheid moet niet rondkijken in de publieke ruimte. Alsof de veiligheid belangrijker is dan mijn privacy.

  Minder blauw op straat, meer privacy!

  • Heldoppantoffels

   Je poging om grappig te zijn slaat de plank enigszins mis. Privacy is nu net zo’n onderwerp dat je niet belachelijk zou moeten maken. Een overheid die op grote schaal privacy schendt, heeft weinig democratisch gehalte en weinig respect voor de burger die zij zou moeten dienen.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Het is geen grap en ik ben bloedserieus.
    Ik verwacht van de overheid dat ze op het web surveilleert net zoals de politie dat op de straat doet.

    Dat is heel democratisch. Het alternatief is dat het anarchie is op het web, en het wilde westen, en dat niemand er de boel in de gaten houdt, en je er dus voor jezelf op moet komen.

    Democratie is: wij kiezen de overheid die het algemeen belang in de gaten houdt.

    Overigens kan de overheid uiteraard te ver gaan, of verkeerd reageren op de verkregen informatie. (maar dat kunnen surveillerende agenten ook!)

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
 6. Heldoppantoffels

  Zal mij benieuwen welke onthullingen er nu weer komen. Aangezien nederland zo’n beetje een schoothondje is van de VS, zal praktisch alle informatie mbt internetgebruik, telefonie etc rechtstreeks worden doorgezet naar de Amerikanen.

  Ik hoop dat er voldoende tegenwicht gaat ontstaan en dat de politiek eens gaat realiseren welke meester zij dienen.

 7. Corrie

  Ik vind het woord gestolen documenten erg wreed aandoen. Het zijn gekopieerde gedeelde documenten. Intussen was Snowden via de TV te zien op een prijsuitreiking.

 8. JanOkee

  Ik denk dat men gierende pret heeft gehad in de tijd dat men niet geloofde dat radarwapens op mensen gebruikt werden hier in nederland.

Reacties niet toegestaan