Celstraf voor relschoppen bij demonstratie tegen coronabeleid

Een van de relschoppers tijdens een demonstratie tegen coronamaatregelen in Den Haag is woensdag door de politierechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden, waarvan een maand voorwaardelijk.

De officier van justitie had een celstraf van vijf maanden, waarvan twee voorwaardelijk, geëist. Ze sprak van extreem heftig geweld tegen de politie. De rechter omschrijft de uit de hand gelopen demonstratie als een veldslag.

Bij de politierechter in Den Haag staan woensdag- en donderdagochtend dertien verdachten terecht voor relschoppen op 21 juni in het centrum van Den Haag. De reeks rechtszaken begon met de Pool Gregor K. (34) uit Den Haag, die tijdens de rellen een harde karatetrap uitdeelde tegen het schild van een vrouwelijke ME’er. Dit is vastgelegd op camerabeelden. K. bekende te hebben getrapt. "Dat vind ik spijtig", zei de Pool, die op andere beelden ook rennend is te zien in de richting van een aanhoudingseenheid van de politie.

De demonstratie op 21 juni werd aanvankelijk verboden, maar desondanks kwamen er alsnog mensen naar het Malieveld. Demonstranten gooiden stenen en rookbommen naar de politie. Tijdens de ongeregeldheden werden in totaal 425 mensen gearresteerd.

"Dit zijn geen demonstranten maar geweldschoppers", beoordeelde de officier van justitie. De rechter is het daarmee eens. "De politie moet ongehinderd kunnen werken", aldus de politierechter. Hij noemde het geweld "volstrekt ontoelaatbaar".