Trump: ‘ik zal Witte Huis verlaten’

De Amerikaanse president Donald Trump weigert nog altijd zijn verlies bij de presidentsverkiezingen te erkennen. Wel zei hij op de Amerikaanse feestdag Thanksgiving dat hij op ordentelijke wijze de macht aan verkiezingswinnaar Joe Biden zal overdragen. "Als blijkt dat mijn tegenstander de meeste kiesmannen achter zich heeft vergaard dan zal ik vertrekken uit het Witte Huis", zei Trump.

Of Trump op 20 januari volgend jaar bij de inauguratie van zijn opvolger Joe Biden aanwezig zal zijn liet hij in het midden. "Ik weet het antwoord, maar dat ga ik nog niet vertellen", zei de uittredend president.

Trump deelde opnieuw een sneer uit naar de nieuwszender Fox News, het rechtse televisiekanaal van mediamagnaat Rupert Murdoch dat hem al jarenlang door dik en dun steunt. "De kijkcijfers hebben een duik naar beneden gemaakt en die zullen blijven dalen", zei Trump.

De president is verbolgen over het feit dat de zender kort na de verkiezingen zijn tegenstander Joe Biden uitriep tot winnaar van de staat Arizona. Dat bleek echter wel de juiste inschatting van Fox te zijn. Biden won Arizona met een kleine 11.000 stemmen verschil, maar Trump betwist die uitslag en claimt, zonder bewijs te leveren, dat er verkiezingsfraude is gepleegd. Trump heeft zich sinds de verkiezingen al meermalen negatief uitgelaten over Fox.

Joe Biden vergaarde 306 kiesmannen. Trump kwam niet verder dan 232 stemmen in het electorale college. De 538 kiesmannen stemmen op 14 december. Die stemming vindt plaats in hun eigen staat, die vervolgens de uitslag daarvan doorstuurt naar de Senaat in Washington. De president van de Senaat en de archivaris moeten de uitslagen uiterlijk 23 december binnen hebben.

De officiële resultaten worden vervolgens doorgestuurd naar het nieuw samengestelde Congres. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden komen op 6 januari in nieuwe samenstelling in een gezamenlijke zitting voor het eerst bijeen. President Trump zou van plan zijn een digitaal mediakanaal te beginnen nu nieuwszender Fox News minder dan voorheen op zijn hand is, zeiden bronnen eerder deze maand.