Blok en Knops: Curaçao heeft niet gevraagd om code geel te houden

DEN HAAG (ANP) - De regering van Curaçao heeft niet onlangs bij het Nederlandse kabinet erop aangedrongen het reisadvies op code geel te houden, terwijl code oranje hiervoor wellicht gepaster zou zijn. Dat zeggen minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad op vrijdag.

"Bij beoordelingen van reisadviezen baseren we ons puur op het RIVM", zegt Blok. Economische belangen hebben ook deels meegewogen, zegt Knops, maar die worden volgens hem "net zoals in Nederland" altijd meegenomen in het grotere plaatje. De eilanden zijn sterk afhankelijk van toerisme. Dit heeft in ieder geval niet zwaarder gewogen dan de gezondheidsbelangen, aldus de staatssecretaris.

De Curaçaose gevolmachtigde minister Anthony Begina zei twee weken geleden dat code geel goed was voor het eiland en dat hij daar ook voor gepleit had. Op dat moment lag het aantal besmettingen veel lager en was de situatie dus anders, zegt Knops.

Wel op vakantie kunnen

Enkele weken geleden zei premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over corona dat mensen vanuit Nederland nog wel naar Curaçao op vakantie kunnen, vanwege code geel daar. Reisorganisaties werden vervolgens overstelpt met boekingen.

Inmiddels loopt het aantal besmettingen op het eiland weer flink op. Donderdag werd er een recordaantal van 119 besmettingen per dag geregistreerd. Ook de dagen ervoor werden records gebroken. Het is niet bekend of reizigers het virus hebben meegenomen of weer mee terug nemen.

De gezondheidszorg is er broos, net zoals op Aruba en Sint-Maarten. Mensen die naar de eilanden reizen, moeten daarvoor een negatieve coronatest hebben gehad. Zo niet, dan moeten ze in quarantaine.