Verdeelt corona je familie? Vijf tips om het gezellig te houden met kerst

Zoals er in de VS families uiteen vielen, omdat de een op Trump stemde en de ander niet, zo zorgt corona nu soms voor verdeeldheid bij vrienden en familie. Want mogen kinderen wel dichtbij je komen? En ga je toch met zes mensen oud en nieuw vieren, terwijl er maar vijf zijn toegestaan? En wat als die afstand nou net niet lukt aan de kerstdis?

Coronatijd polariseert: de angstigen worden nog angstiger, de critici nog kritischer en het wijzende vingertje priemt nog net iets harder als je een stap te dichtbij durft te komen. Je zou bijna de grote meerderheid van nuchtere weldenkenden vergeten, die doen wat het kabinet adviseert en daar niet zo'n groot punt van maken: ze houden afstand, maar beginnen niet te schreeuwen als het even niet lukt. Ze doen een mondkapje op zonder dat ze denken te stikken, zijn opgehouden met het ontsmetten van deurkrukken en bestellen eten zonder te blijven emmeren over dat de restaurants best open zouden kunnen. En ja, een vaccin nemen ze gerust, omdat ze vertrouwen hebben in de politiek, de wetenschap en Europa.

Ben je nou niet omringd door dit soort relaxte mensen, dan hebben we vijf tips om het hoofd koel te houden.

 1. Maak je punt, maar zet een timer
  Je bent het aan de ouderen, kwetsbaren en het zorgpersoneel verplicht om kritische mensen of god verhoede complotdenkers zelfs, te wijzen op hun denkfouten en alles wat je weet over het virus in de strijd te gooien, zodat ze zich iets beter aan de maatregelen houden. Maar je moet je middag er niet door laten verpesten dus zet in je hoofd een timer en breek het gesprek na een half uur of een uur af.
 2. Kom voor jezelf op
  Mensen zijn coronamoe en denken dat kerst en oud en nieuw prima gelegenheden zijn om lak te hebben aan de regels. Wordt de tafel te vol of komen mensen te dichtbij zeg dan direct dat je daar niet van gediend bent. Weet dat jij, door de regels te respecteren, het gelijk aan jouw kant hebt.
 3. Maak van tevoren afspraken
  De een staat wat losser in het leven dan de ander en denkt dat een of twee mensen extra aan het kerstdiner toch wel moet kunnen. Of iemand vindt het té onaardig om jantje wel te vragen en pietje niet. Bespreek van tevoren wat de plannen zijn, wie er komen en hoe de afstand wordt gehandhaafd. Dan kom je niet voor verrassingen te staan en kun je zelf bedenken of je daar wel bij wilt zijn.
 4. Word niet panisch
  Je moet je best doen om afstand te houden, een mondkapje op te doen als nodig en mensen niet aan te raken, maar soms gaat er iets mis. Dan wordt de taart aangereikt of een kopje koffie neergezet en komt iemand te dichtbij. Dat gebeurt, maar zolang dat maar heel kort is, is het waarschijnlijk niet zo erg. Stress daar niet over.
 5. Probeer de ander te begrijpen
  Is je moeder wel heel streng in de leer en je beste vriend plots wat kritisch, luister dan naar elkaar, wissel informatie uit, word wijzer en respecteer elkaars mening zonder ruzie te maken. Je hoeft het niet eens te zijn om een leuke avond te hebben.