‘In het buitenland worden kinderen in elkaar geknutseld, alsof het iets van de Ikea is.’

Een stel dat graag een kind wilde zocht daarvoor een draagmoeder en vond een tante van 47 bereid het kind te dragen. Die kreeg een embryo ingeplant bestaande uit een anoniem eitje, bevrucht door anoniem zaad. In Spanje, want zulke dingen mogen niet in Nederland. Het moest met anonieme donors, omdat de vrouw (34) niet genoeg eitjes had en de man solidair was: hij wilde evenveel inbreng in het kind als zijn vrouw. De gynaecologen die de zwangerschap en bevalling begeleidden, slaan alarm, schrijft het AD. 'In het buitenland worden kinderen in elkaar geknutseld, alsof het iets van de Ikea is.' De  baby zal nooit weten wie zijn biologische ouders zijn. Het gebruikmaken van twee anonieme donoren is in Nederland bij wet verboden. 'Het gaat om een wildvreemde zaaddonor en een wildvreemde eiceldonor. Er is een wildvreemd kind gecreëerd. Een kind zonder afstamming,' zegt Frans Roumen, een van de drie gynaecologen die de zwangerschap begeleidden tegen het AD. Daar komt bij dat de 47-jarige vrouw volgens de wettelijke regels twee jaar te oud was om draagmoeder te zijn.  De artsen slaan alarm omdat ze zich afvragen of dit soort geknutsel een goed idee is.

Bron(nen):   AD      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Als dit allemaal kan, tegenwoordig, dan is dat een goed ding. Al helemaal voor ouders die anders geen kinderen kunnen krijgen. Anoniem zaad? Tja, ik kan we voorstellen dat de donor onbekend wil blijven. Hij zit er niet op te wachten om vader te worden. Of misschien zelfs ooit om alimentatie te worden gevraagd.

  En de overheid? Die heeft al een veel te grote greep op ons leven. De overheid moet zich niet met dit soort ethische zaken bemoeien.

  • utsjaermets

   Waarom is dat goed ?

   Voor wie het goed is, lees ik al : ‘helemaal voor ouders die anders geen kinderen kunnen krijgen’. Voor ouders….En voor die kinderen dan ?
   Ik wil het hebben, hebben, hebben en als ik het niet kan krijgen, ga ik het kopen want ik, ik, ik wil het hebben.
   Mijn blik : Sommige ‘dingen’ kun je nu eenmaal niet krijgen, hoe graag je dat ook wilt. En ja, het leven is soms spijkerhard (ik/wij kan/kunnen het weten). En mocht je dan al een kindje willen kopen, koop dan een weeskind.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • Jannie Ooms

    ‘Sommige dingen kun je nu eenmaal niet krijgen?’. Maar daar gaat het artikel nu juist over. Dank zij de medische wetenschap kunnen mensen nu een kindje krijgen dat ze anders niet hadden kunnen krijgen. Ik vind het fantastisch.

    ‘Sommige dingen kun je nu eenmaal niet krijgen’ is me te fatalistisch. De wetenschap schrijdt snel voort. Het kan me niet snel genoeg gaan. In de vorige eeuw stierven de mensen nog als ratten aan de simpelste ziekten. Omdat de wetenschap nog niet zo ver ontwikkeld was als nu, kon toen inderdaad nog worden gesteld dat je sommige dingen (genezing bijvoorbeeld) nu eenmaal niet kunt krijgen.

    Maar die tijd is voorbij. Een gezondere mensheid is een kwestie van geld. Binnen de eerstkomende 50 jaar hebben we kanker onder de knie, en dementie, en hartziekten. Uw fatalistische redenering harpstijf volgend, zou u geen beroep op de dokter doen als bij u een vervelende ziekte zou worden geconstateerd. Want… sommige dingen (genezing, een kindje, een kunstheup) kun je nu eenmaal niet krijgen.

    Ik wil wedden dat uw blik behoorlijk verruimd wordt tegen de tijd dat u hoort dat de medische wetenschap de oplossing biedt voor een u kwellend probleem.

    (in antwoord op utsjaermets)
    • utsjaermets

     Ik snap wat je zegt maar je trekt mijn reactie toch enigszins uit zijn verband. Uiteraard ben ik voor een gezondere mensheid en gun ik iedereen met een (ernstige) ziekte iedere behandeling die maar zou kunnen helpen.
     Maar, sinds wanneer is het niet kunnen hebben/krijgen van een kind een ziekte ?
     Waar ik op doelde is dat jij zegt dat het goed is voor de OUDERS. Wie staat er stil bij het lot van de KINDEREN ?
     Daarnaast zou ik het verstandiger vinden om een weeskind te adopteren (ipv ‘een nieuw kindje te laten maken’).

     (in antwoord op Jannie Ooms)

Reacties niet toegestaan