Italiaanse lunch onder vuur

De Italiaanse politicus Gianfranco Rotondi wil de lange lunch aanpakken. Van 1 tot half 4 afwezig zijn tussen de middag vindt hij teveel van het goede. En hij komt daarom met een revolutionair voorstel. 
Ontbijten kunnen Italianen nog redelijk snel. Onderweg van huis naar de zaak even een kop koffie drinken in een of andere bar met daarbij een zoet belegde brioche, terwijl intussen de sportpagina’s van de krant worden gescand – dat is een redelijk vertrouwd beeld. 
Maar lunchen, dat is een heel ander verhaal. Dat is de dagelijkse hoogmis, daar moet je echt de tijd voor nemen – zozeer, dat de rest van de werkdag zo goed als kan worden afgeschreven. 
Nou heb je altijd uitslovers die denken dat aan een dergelijke toestand iets moet veranderen en ene Gianfranco Rotondi, Italiaans parlementslid, heeft nu voorgesteld dat Italie meer richting het Europese gemiddelde zou moeten gaan – en dat is vast niet van half 1 tot 4 uur. 
Op die manier kunnen de winkels wat eerder open, rijden er overdag meer bussen en trams, en dat is – u voelt hem al aankomen – dat is goed voor de economie! 
De eerste reacties zijn niet bijzonder hoopgevend voor de geachte afgevaardigde. Minder eten en meer werken leidt nou niet echt tot enig enthousiasme. Er gaan al stemmen op dat het toch bijzonder moeilijk zal zijn om het DNA van de gemiddelde Italiaan te veranderen – en dat zal iedere evolutiebioloog beamen. 
Laten we het er maar op houden dat we hier verder weinig meer van zullen vernemen. En dat de heer Rotondi ongetwijfeld over vele talenten beschikt, maar dat het vak van volksvertegenwoordiger niet echt zijn stiel is.

Bron(nen):   Neue Zurcher Zeitung