Eerwraak treft ook homoseksuelen

Over eerwraak (lang met taboes omgeven) horen we vaak als overspelige of van overspel verdachte vrouwen door hun mannelijke familieleden tot de orde worden geroepen. Het zijn praktijken die bijvoorbeeld in Oost-Turkije nog veelvuldig voorkomen en met de massa-immigratie vanuit Anatolië nu ook hier niet meer onbekend zijn. 
Naarmate mensen uit onderontwikkelde plattelandsstreken meer met de vrijheden en verlokkingen van het moderne Westen in contact komen, mag verwacht worden dat dit verschijnsel meer de kop zal opsteken, in Turkije zelf (waar de trek naar de grote steden in het westen als Istanbul onverminderd doorgaat), en ook bij ons in Nederland (dat ook een grote Turkse minderheid kent). 
Maar eerwraak betreft niet alleen vrouwen, maar ook homoseksuelen. In de International Herald Tribune van vandaag staat het verhaal van de 26-jarige natuurkundestudent Ahmet Yildiz, die ervoor koos om in het mondaine Istanbul openlijk als homoseksueel te leven. Hij werd achttien maanden geleden vanuit een zwarte Mercedes doodgeschoten op straat toen hij een ijsje wilde gaan kopen. 
De hoofdverdachte, de 49-jarige Yahya Yildiz, is op de vlucht, waarschijnlijk in Noord-Irak. Het is de vader van het slachtoffer, afkomstig uit een rijke en diep religieuze zakenfamilie uit Sanliurfa, een stad uit het deels Koerdische Zuidoosten. 
Dat er een heftig debat over is uitgebroken, bewijst dat Turkije niet helemaal van gisteren is. Maar de moord geldt ook als de eerste dodelijke eerwraak waarbij een homo betrokken is (ter informatie: homo’s tasten niet alleen de familie-eer aan, maar ook de mannelijke eer, in een machocultuur als de Turkse zeer belangrijk). 
Zorgelijk voor Istanbul, dat een grote gay-scene kent, en van oudsher ook een vrijgevochten nachtleven heeft. En ook Amsterdam mag zich zorgen maken. 
Aan het eind van het verhaal duikt de 23-jarige Didar Erdal op, ook uit Sanliurfa, die uit angst voor zijn familie naar Nederland is uitgeweken. Hij zal niet de enige zijn – en waarschijnlijk ook niet de laatste.

Bron(nen):   International Herald Tribune