VN distantieert zich van ‘zeurpiet’ Shepherd

De Verenigde Naties nemen op hun site afstand van de 'expert' die Zwarte Piet wil afschaffen. De experts van de Mensenrechtenraad werken op vrijwillige basis. Ze horen niet bij de VN-staf en spreken in eigen naam. Dat hebben de Verenigde Naties laten weten in hun blog. Het hoofd van een werkgroep, Verene Shepherd, pleitte deze week voor het afschaffen van het Sinterklaasfeest in Nederland. 'De leden van de groep werken onafhankelijk van elke overheid of organisatie en worden niet betaald voor hun werk', zo valt te lezen in het blog. Dat ontdekte Trouw Het hoofd van de werkgroep, de Jamaïcaanse Verene Shepherd, verklaardedeze week dat Zwarte Piet 'racistisch' is en 'een terugkeer naar de slavernij'. "De werkgroep begrijpt niet waarom Nederlanders niet inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is en dat in de 21ste eeuw dit feest moet stoppen", aldus Spepherd. De VN nemen nu dus afstand van die uitspraak. Maar de intimidatie van Shepherd in Nederland deugt niet, zo stelt het blog. 'We begrijpen dat er commotie is ontstaan naar aanleiding van uitspraken van de experts. Maar zij mogen niet het slachtoffer worden van haataanvallen terwijl ze de mensenrechten beschermen, zoals in dit geval gebeurd is'.  

Bron(nen):   Trouw      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kopje thee

  Lekker dan, intussen staan wij weer als racistisch land op de kaart. Ik zeg: excuses! Herstelbetalingen!

 2. catchit64

  Eerst de mensenrechten en ellende in haar eigen verdorven landje maar eens aan de kaak stellen voordat ze rare dingen gaat roepen over eeuwenoude tradities.

  Zullen we er een streep onder zetten en doorgaan met leven? Dank

 3. kletsmajoor

  Deze zaak heeft voor mij duidelijk gemaakt dat er rondom de VN een hele baard van organisaties hangt die allemaal een bepaalde agenda nastreven en daarvoor het “gezag” van de VN proberen te gebruiken. De oogst tot zover:

  – Een mensenrechtenraad met allerlei “experts” in mensenrechten (o.a. Verene Shepherd) die vrijwiller zijn en niet met de VN verbonden zijn maar wel onafhankelijk onderzoek doen in werkgroepen die rapporten schrijven met VN-logo’s erop?

  – NVVN (Nederlandse Vereniging voor de Verenige Naties) die voorlichting geeft over de VN maar er zelf geen deel van is. (Kan de VN niet over zichzelf voorlichten?)

  – Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed: Wilde het het Sinterklaasfeest niet bij de VN aanmelden ‘omdat eerst iets aan het ‘zwarte pietenprobleem’ moest worden gedaan.’ (Wie zegt dat er een probleem is met Zwarte Piet?) http://www.nu.nl/binnenland/3612088/sinterklaasfeest-niet-unesco-lijst-zwarte-piet.html

  – Wat nog meer???

 4. arman

  Zwarte Piet is een racistische traditie, of je het leuk vind of niet. De titel van dit artikel zegt al genoeg hierover. Om die vrouw met een knipoog zeurpiet te noemen omdat ze een zwarte vrouw is. Het zegt genoeg over de denkwijze van sommige Nederlanders.

  • RhodBerth

   uuhhhh, als Piet-haters worden zeurpiet genoemd, ongeacht hun huidskleur. En dat is toch een stuk aardigere benaming dan het ‘vieze racist’ dat de piet-liefhebbers nogal eens toegeworpen krijgen 😉

   (in antwoord op arman)
 5. rene_g

  Zwarte Piet is geen racistische traditie. Zwarte Piet is een door Sinterklaas vrijgekochte slaaf of je het leuk vind of niet.

Reacties niet toegestaan