Spaanse Socialisten willen dictator Franco opgraven

De Spaanse sociaaldemocratische PSOE heeft dinsdag in een wetsvoorstel gevraagd om het opgraven van de stoffelijke resten van de voormalige dictator Francisco Franco (1939-1975). De PSOE vindt dat de resten aan de nabestaanden van Franco moeten worden overgedragen of anders op een geschiktere plek moeten worden begraven.

Franco ligt al 38 jaar in een basiliek in de zogeheten Vallei van de Gevallenen 40 kilometer boven Madrid, te midden van circa 35.000 slachtoffers van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Het parlementslid Odón Elorza van de oppositiepartij PSOE vindt het niet passend dat de dictator op een plek ligt waar eigenlijk de slachtoffers van de burgeroorlog en de dictatuur moeten worden geëerd.

De Vallei van de Gevallenen is een omstreden monument dat is gebouwd in opdracht van Junta van Franco voor de nabestaanden van de Spaanse Burgeroorlog. Bij de bouw ervan vielen veel slachtoffers onder de dwangarbeiders. Het lichaam van Franco is niet het enige waar strijd over is. In het bouwwerk liggen naast Franco ook duizenden republikeinse gevallenen welke daar in opdracht van de Junta werden begraven om het mausoleum op te vullen. De junta liet hiervoor graven leeghalen zonder dat nabestaanden daar goedkeuring voor gaven. Nabestaanden strijden nog steeds ervoor om de resten van hun familieleden uit dit bouwwerk te krijgen.