Tegenfilmpje: De Nieuwe Wildemix

Freelance filmmaker Sjoerd Schaper geeft critici het woord in een 'tegenfilmpje' met de titel De Nieuwe Wildemix, waarmee hij reageert op de natuurfilm De Nieuwe Wildernis over de Oostvaardersplassen, van Mark Verkerk en Ruben Smit (inmiddels trok de film meer dan 400.000 bezoekers). Schaper (landbouwkundige) plaatste zijn filmpje een maand geleden en heeft al 36.000 views. Critici zijn boos op Staatsbosbeheer omdat zij vinden dat het gebied niet goed wordt beheerd. "Er is niet voldoende voedsel voor de dieren, de hoeveelheid voedsel ligt onder het bestaansminimum." Volgens een andere criticus is er sprake van een "waterplas, een kaalgevreten gebied waar niks meer in zit." Het filmpje toont onder andere beelden van dode dieren in de Oostvaardersplassen. "Je kunt bijvoeren maar dan wordt het steeds voller, dat is niet goed voor een gezonde dierenpopulatie." Ook worden er vraagtekens gezet bij het aantal grote grazers: "Grote grazers stampen de bodem plat en dan is er geen ruimte meer voor muizen en dergelijke. Bovendien grazen ze alles op, en verdwijnen er daardoor veel vogels." Uitgebreide informatie over het gebied in dit artikel in de Volkskrant.

Bron(nen):   Volkskrant      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  De boodschap is duidelijk, de sprekers maken zich terecht zorgen over het gebied,wat een vreselijk nare beelden van dieren en het niet zien van vogels. Heel treurig voor een ieder die van dit gebied houdt of heeft gehouden.Ws heeft Staatsbosbeheer een getrapte organisatie waar een ieder top/down, wat heeft te zeggen, waar de ene na de andere beleidswijziging aan komt vliegen voor de medewerker die het echte werk moet doen. Ws een gekmakende bureaucratie waar niemand meer een gezamenlijke taal spreekt, ook niet bij het koffieapparaat. Doe iets aan het dierenbestand, doe iets aan het lijden Heren van het glaasje limonade met een rietje.

 2. kletsmajoor

  De klachten over de Oostvaardersplassen gaan vooral over de overpopulatie. Mijn oplossing: wolven loslaten. Die lossen de overpopulatie doeltreffend op door flink wat kalfjes op te eten. Ze smoren daarmee het probleem letterlijk in de kiem. Het opeten van kalfjes verlaagt de hoeveelheid benodigd voedsel het sterkst. Een dier eerst laten opgroeien kost veel voedsel, het dan laten verhongeren is ontzettend verspillend.

  Een alternatief zou zijn om meer te laten jagen door mensen. Maar die moeten dan ook flink wat kalfjes afschieten.

  Maar ik vrees dat Nederland niet de sterke maag heeft die nodig is voor zulk natuurgetrouw natuurbeheer.

  • Templein

   Lees eens een boek van Frans de Waal. Deze bioloog en gedragswetenschapper beschrijft het empathisch vermogen van veel dieren, vooral van primaten, maar ook van honden. Ik vermoed dat paarden ook dat soort eigenschappen hebben.

   De dieren werken samen bij de jacht, bij het verdelen van voedsel. Ze zorgen voor elkaar, beschermen de zwakkeren voor zover hun levens zelf niet bedreigd worden.

   De film De nieuwe Wildernis heeft prachtige teksten, waardoor je ziet hoe ze samen leven. Bijvoorbeeld een prachtige opname van twee ganzen die bedreigende zwanen afleidden zodat een aantal grote gezinnen (vele kuikens) veilig naar voedselplek kunnen zwemmen. Je ziet ook paarden aan de rand van het land bij een hevig onweer, met de zwakkeren tussen en onder de grotere paarden.

   Je ziet in die film al dat het een armzalig klein stukje land is. Ook valt er weinig te schuilen. Zoveel dieren opeengepakt op zo’n klein stukje grond lijkt me op zich dieronvriendelijk. Om dan ook nog wolven op ze af sturen, dan maak je er een Syrische oorlog van. Weldenkende mensen moeten zich ook in een dierenwereld kunnen verplaatsen.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Die wolven gaan ervoor zorgen dat de dieren niet meer opeengepakt zitten omdat er snel minder zullen zijn.

    Ik denk dat ik me met dit voorstel juist goed in de dierenwereld verplaats. Moeder Natuur doet het al honderden miljoenen jaren zo.

    (in antwoord op Templein)
    • Templein

     De dieren hadden vroeger meer aarde tot hun beschikking. Nu zitten ze met zijn allen op een zeer beperkte oppervlakte waaruit ze niet weg kunnen.
     De wolven zouden dan ook moeten leven binnen die beperkte ruimte. De vossenstand weelt er ook al tierig.
     Wie weet is er nog te woekeren met extra ruimte, kunnen families verhuizen, of is er iets aan geboortebeperking te doen.

     De mens heeft toch al ingegrepen door ze in een beperkte ruimte op te sluiten, dan mag er ook nagedacht worden over een diervriendelijke correctie.

     (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Ik denk dat het probleem met de Oostvaarderplassen juist is dat het beheer niet diervriendelijk is maar mensvriendelijk. De overpopulatie ontstaat door het ontbreken van roofdieren maar jagers mogen die rol niet overnemen van de “dierenliefhebbers” omdat ze dat zielig/immoreel/etc. vinden. Het gevolg is een soort concentratiekamp voor dieren.

      (in antwoord op Templein)

Reacties niet toegestaan