De keeper heeft het gedaan

Een mooie schets in The Wall Street Journal van het bestaan van de keeper, de meest eenzame positie denkbaar in de moderne teamsport. Je staat afzijdig van je teamgenoten, je kleding is anders, voor jou gelden afwijkende regels en terwijl een vergissing van anderen hooguit leidt tot balverlies of een gemiste doelkans, zijn jouw fouten onmiddellijk fataal. En sta je achter.
Petr Cech van Chelsea behoort met Gigi Buffon (Juventus), Iker Casillas (Real Madrid) en Julio César (Inter) tot de beste keepers ter wereld, maar het lijkt er op dat hij de laatste tijd van het rechte pad is afgeweken. Zondag ging er van alles fout tegen het beduidend mindere Everton en een week geleden tegen Manchester City (1-2) greep de lange Cech ook enkele malen naast de bal.
Een keeper beoordelen is een lastige zaak, want hij gaat heel anders te werk dan de veldspelers. Bovendien verschilt de voetbalcultuur van land tot land. In Groot-Brittannië komen veel ballen uit de lucht, in latijnse landen wordt meer over de grond gecombineerd, wat aan een keeper weer heel andere eisen stelt.
En dan nog: een middelmatige keeper in een topteam oogt al snel beter dan een topkeeper in een middelmatig team.
Dat Cech onder vuur ligt, was nog maar enkele jaren geleden ondenkbaar toen hij werkelijk ‘alle’ ballen greep. Nu hij sinds een zware blessure een helm draagt, wijt menig deskundige zijn mindere vorm aan het feit dat hij met hoofddeksel niet langer ziet en hoort wat er op het veld gebeurt.
Zoals altijd staan de beste voetbalkenners aan de zijlijn, maar The Wall Street Journal memoreert graag dat Chelsea op dit moment in de beste competitie ter wereld op de eerste plaats staat. 
Met Petr Cech op goal.

Bron(nen):   The Wall Street Journal