Worst en hamburger uit kweekfles

 Kweekvlees is echt vlees. Het groeit alleen niet op de natuurlijke manier, in een lichaam, maar de dierlijke cellen worden opgekweekt in flessen. 
Al vier jaar doen de universiteiten van Utrecht, Amsterdam en Eindhoven onderzoek naar het kweken van vlees uit stamcellen van een varken. „Stamceltechnologie is vooral bekend uit de medische wetenschap. Daar wordt het gebruikt om therapeutische redenen, het repareren van organen of spieren. Maar je kunt er dus ook vlees mee kweken”, zegt onderzoekster Wilschut. „Duurzaam vlees, want het heeft een lage milieu-impact. De term kweekvlees is inderdaad niet zo gelukkig, het is de vertaling van de naam van ons project In vitro meat. Een andere naam zou welkom zijn.” 
Als de omstandigheden optimaal zijn hebben stamcellen de eigenschap zich oneindig te delen. Zo kun je in principe met één stamcel heel veel vlees opkweken dat geschikt is voor humane consumptie.
Over tien jaar kan het vlees uit eem buisje bij de slager liggen.

Bron(nen):   Trouw