Van Zanen nieuwe burgemeester van Utrecht

VVD'er Jan van Zanen volgt Aleid Wolfsen op als burgemeester van Utrecht. De huidige burgemeester van Amstelveen is dinsdag tijdens een buitengewone raadsvergadering voorgedragen. De 52-jarige Van Zanen werkte eerder al als wethouder in Utrecht.

De voordracht van de raad gaat nu naar de minister van Binnenlandse Zaken. Als die akkoord gaat, volgt de officiële benoeming door de Kroon. Het is de bedoeling dat Van Zanen begin 2014 aan zijn werkzaamheden begint.

Van Zanen werd in 1990 gekozen in de gemeenteraad van Utrecht. 8 jaar later werd hij wethouder van financiën in die stad, een functie die hij tot 2005 bekleedde. In dat jaar vertrok Van Zanen naar Amstelveen, waar hij als burgemeester was benoemd. Eerder was hij landelijk voorzitter van de JOVD, de jongerenafdeling van de VVD.

Wolfsen maakte in het voorjaar bekend dat hij niet voor een nieuwe termijn van 6 jaar benoemd wilde worden. De huidige burgemeester struikelde tijdens zijn burgemeestersperiode van de ene naar de andere affaire.

Op de vacature solliciteerden 26 kandidaten, onder wie zanger en politicus Henk Westbroek en de 17-jarige Hidde van Koningsveld.