Trump zet toch maar handtekening onder coronasteunpakket voor economie

De Amerikaanse president Donald Trump heeft toch zijn handtekening gezet onder een door het Congres goedgekeurd steunpakket voor de Amerikaanse burgers en economie. Dat bevestigt een medewerker van de Amerikaanse regering.

Het Congres keurde het steunpakket ter waarde van 900 miljard dollar (735 miljard euro) vorige week maandag na maandenlange onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen goed. Trump noemde het pakket "een schande" en zinspeelde er daarmee op dat hij de wet niet zou ondertekenen. De president wilde dat de waarde van een steuncheque voor Amerikanen die hun baan hebben verloren wordt verhoogd van 600 naar 2000 dollar en dat "verspillende en onnodige elementen" uit de nota worden geschrapt.

Zaterdag liep de eerdere steunregeling af voor Amerikanen die hun baan hebben verloren in de coronacrisis. Trumps opvolger Joe Biden uitte eerder zondag, kort na het verstrijken van de deadline, felle kritiek op de president. "Ongeveer 10 miljoen Amerikanen zullen vandaag hun werkloosheidsuitkering verliezen", aldus Biden.

Trump heeft de steun van veel Democraten in het Congres met zijn oproep voor het verhogen van de cheque naar 2000 dollar.

In het steunpakket is naast steun aan de burgers ook een uitbreiding van de steunregeling voor worstelende kleine bedrijven opgenomen en zou er meer extra geld naar scholen, luchtvaartmaatschappijen, openbaar vervoer en de verspreiding van coronavaccins gaan.