Maffia: de ‘Ndrangheta zit overal

Van de Italiaanse maffia is de 'Ndrangheta de machtigste "beweging. Het hoofdkwartier bevindt zich in Milaan, maar er is sprake van vele buitenlandse vertakkingen. 
Ooit begonnen deze misdaadpioniers met kidnapping in Calabrië, maar de zaken gingen goed en expansie naar het noorden was derhalve onvermijdelijk. Waar de heren in mooie kantoren huizen met de beste sofware. 
Handel in cocaïne is bezigheid nummer 1. Milaan zelf is een uitstekende markt voor dit product (circa 130.000 gebruikers), maar ook steden als Zürich, Londen en Berlijn zijn nabij. Financiële- en modecentra zijn goede plekken om het witte poeder af te zetten. 
De 'Ndrangheta verdient met drugs naar schatting 36 miljard euro per jaar. Met leveranciers in Colombia en Mexico worden zeer goede relaties onderhouden. De 'Ndrangheta is nu al zo groot en machtig, dat concurrenten als de Cosa Nostra van Sicilië, de Camorra uit Napels alsook bendes uit Albanië en andere Oosteuropese landen zijn voorbijgestreefd. 
'Ndrangheta betaalt voor een kilo coke 2.500 euro (er is geen tussenhandel), oftewel 2,50 euro per gram. De verkoopprijs per gram bedraagt 60 euro. Tel uit je winst. 
Dat geld gaat voornamelijk richting onroerend goed en toerisme, en een rechter uit Reggio, Calabrië, vertelt de Neue Zürcher Zeitung waar deze bezittingen zich bevinden. Hele delen van Brussel, Toronto en New York, honderden woonblokken en restaurants in Duitsland en Zwitserland, en zelfs een heuse bank in Sint Petersburg behoren inmiddels tot het imperium.
Lange tijd is deze organisatie onderschat met als motief: in Zuid-Italië zitten de machtigste maffiaclans. Dat heeft goed gewerkt. Min of meer ongestoord kon de 'Ndrangheta zo uitgroeien tot haar huidige onaantastbare status.

Bron(nen):   Neue Zürcher Zeitung