Dames, trouw juist met een armere man

Mannen die graag een stabiel huwelijk willen dat door de jaren standhoudt, doen er goed aan een partner te kiezen die beter is opgeleid dan zij, meer verdient of beide. 
Dat lijkt niet logisch. Je zou zeggen dat als beide partners financieel onafhankelijk zijn van elkaar de kans op een scheiding toeneemt. Maar nee. In 22 procent van de huwelijken in de Verenigde Staten is de vrouw de hoofdkostwinner (dat was in 1970 7 procent). En juist die huwelijken blijken stabieler dan huwelijken waar de vrouw afhankelijk is.
"Vrouwen hoeven niet meer 'omhoog te trouwen' en kiezen dus vaker een man die ook een gelijkwaardige rolverdeling wenst," zegt Stephanie Coontz, directeur van de Council on Contemporary Families. Sociologen denken dat financieel onafhankelijke vrouwen selectiever zijn in hun partnerkeuze en dat ze ook in een betere onderhandelingspositie zitten als ze eenmaal zijn getrouwd.
Terwijl de gelijkheid tussen mannen en vrouwen is toegenomen nam het aantal scheidingen af van 23 per 1000 echtparen aan het eind van de jaren zeventig tot 17 scheidingen per 1000 (per jaar) nu. 
En hoe onafhankelijker een vrouw is, des te lager het scheidingsrisico.

Bron(nen):   The New York Times