Pas op voor internetgiganten

De grootste internetbedrijven - Google, Microsoft, Facebook etc. - zijn machtig. Iets té machtig zelfs, vind Ilse Aicher, de Duitse minister van Consumentenzaken. De internetgiganten beschikken volgens deze minister over enorme hoeveelheden aan persoonlijke gegevens van burgers. Deze informatie kan wel eens gebruikt worden voor financieel gewin, of kan tegen je gebruikt worden als je bijvoorbeeld een lening wil afsluiten of in aanmerking wil komen voor een baan.
Niemand weet precies welke gevoelige informatie er huist in de enorme databases van deze gigantische bedrijven. Volgens de Duitse minister moeten internetbedrijven in de toekomst dan ook precies kenbaar gaan maken wat ze over wie weten. 'Het is momenteel vrijwel een onbegonnen zaak voor burgers om er precies achter te komen wie over welke informatie beschikt. 
Aicher, die eerder ook al een enorm probleem maakte van de opnames in Duitse steden voor Google Streetview, zegt niet vijandig te zijn tegenover internetbedrijven, maar sommige uitvindingen geven hier de kriebels. Scanners in mobiele camera's bijvoorbeeld, die gezichten kunnen herkennen op straat. 'Zelfs George Orwell had daar niet van kunnen dromen.'
De Duitste bond van IT industrieën spreekt van hypocrisie. Begrijpelijk aan een kant, want de Duitse regering wil wél graag gebruik maken van de data om mensen te kunnen opsporen.

Bron(nen):   Der Spiegel