Mart Smeets zegt sorry

Mart Smeets beledigde in Sterren op het Doek de Joodse schilder Joop Rubens, althans hij zei iets dat de schilder en anderen antisemitisch vonden, maar volgens de Mart moet de opmerking "in de context" gezien worden. "Als hij zich geschoffeerd voelt, dan spijt mij dat, al vind ik het jammer dat hij er nu pas mee komt," zegt Smeets tegen NRC "Dit is een bestraffende Amstelveense Joodse manier van kijken", zei Smeets na de onthulling van een zelfportret dat Rubens geschilderd had. Rubens was volledig ontdaan door de opmerking, zei hij later. "Tientallen vrienden en kennissen hebben me gebeld, iedereen vindt de uitspraken van de heer Smeets beneden peil", aldus de schilder. Smeets legt aan NRC uit  waarom hij de opmerking maakte. "Hij probeerde in mijn hoofd te klimmen. Dat vond ik confronterend. Ik deed die uitspraak tijdens de opnamen in september. In juni vertelde ik Rubens dat ik vaak voor 'kankerjood' word uitgescholden, terwijl ik niet Joods ben. Toen zei hij: 'Ik ben een Joodse kunstenaar uit Amstelveen.' Mijn gewraakte tekst moet je in die context zien."  

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Ik ben niet zo’n fan van Mart Smeets. Ik heb eigenlijk een hekel aan de man. Maar gezien de uitleg die hij aan zijn opmerking geeft, vind ik dat de heer Ruben meteen moet hebben geweten wat Mart Smeets bedoelde. En dat dat niet antisemitisch bedoeld was. Omdat hij op TV was, had Smeets zich misschien moeten realiseren dat niet iedereen die ironie zou snappen en had hij beter direct kunnen uitleggen hoe hij kwam op die -in de richting van Ruben- vast ironisch bedoelde opmerking.

  Naar alle waarschijnlijkheid wetend wat Smeets bedoelde, vind ik dat de heer Ruben overdreven veel aanstoot heeft genomen aan Smeets’ niet kwaad bedoelde opmerking.

 2. Erwt

  Er is altijd wel iemand ergens door gekwetst. Er is een kaste van beroepsslachtoffers ontstaan. Get a life.

  • De Staatsburger

   Inderdaad. Geen enkele Katholiek zou gaan huilen als de Smeets iets raars over de Katholieke manier van kijken had geroepen.

   (in antwoord op Erwt)
 3. Marco Osx

  Beste Mart,

  Ik gun je dingetje op televisie. Maar kijk eens terug naar je eigen optredens. Je bent een zure man geworden. Dan mag je je afvragen of je nog je dingetje moet blijven doen. Niet als zuur blijft wat mij betreft.

 4. Knelis

  Wat een gladjanus is die “de Mart”. Iemand zwaar beledigen, geen excuses aanbieden, maar een OH-verhaal ophangen over ‘ in de context.’
  Wij ‘normale mensen’ de Mart vinden dit beneden alle peil en dat is binnen de kont-tekst. Met het bord op schoot zeg ik: die gekke Ollander (de Mart dus) lult zich het snot voor de ogen, maar, en we schrijven dit met potlood en met twee vingers in de neus: het is vandaag zottendag. Holy shit, waar komt die vandaan ! Wat een immens idiote dag hebben we vandaag meegemaakt. De Mart rijdt zich het snot voor de ogen en komt nog als allerlaatste over de meet.
  Ik ga nu iets heel geks zeggen: chapeau ! Je deklasseerde jezelf weer eens en kwam de achterkant van het gelijk tegen. Ik neem mijn hoed nog in geen honderd jaar voor je af. Ephimenco – en ik haal dit met potlood door en schrijf er De Mart voor in de plaats – moet zijn ongelooflijk grote bek houden.

 5. zo maar iemand

  Ik heb de uitzending gezien en ben van oordeel dat Mart Smeets een man is die bang is voor ouderdom, voor zijn dikte, voor mannen met zelfvertrouwen van zijn eigen leeftijd, voor moeilijke vragen en voor slimmere mensen. Hij reageert dan met een puberale sneer.

  Het was ook sneu te zien hoe goed de schilderijen waren, en hoe beperkt zijn reacties. ‘Zo wil ik niet zijn’, ‘ik zie eruit als een randdebiel’ en ‘als ik langs dat schilderij loop denk ik, ik moet afvallen’.
  Wat een lege ijdelheid.
  Wat tenenkrommend humorloos. Je kunt het ook aan de stand van zijn mond zien; de man lacht niet. Hij is alleen maar arrogant om zijn eigen leegte te verhullen. Zo.

Reacties niet toegestaan