Niet alleen onze paus is controversieel

Steeds verder wordt er gezaagd aan de stoelpoten van Josef Ratzinger, beter bekend als paus Benedictus XVI. Het schandaal van seksueel misbruik van kinderen door katholieke geestelijken wereldwijd heeft inmiddels de Roomse burelen van Benedictus bereikt. Deze week alleen al kwamen er oproepen van toonaangevende denkers - zoals de immer tegen religie ten strijde trekkende Richard Dawkins - om de paus, de Grootste Bruggenbouwer tussen hemel en aarde, te arresteren en voor een seculiere rechtbank verantwoording te laten afleggen. De mooie reputatie van Ratzinger is voorgoed verstierd en de kans is groot dat hij als uiterst controversieel geestelijk leider de geschiedenis in zal gaan.
Echter, dit is nog niks vergeleken met andere controversiele pausen die we kennen uit de bijna tweeduizend jaar oude geschiedenis van de christelijke kerk. Time Magazine biedt een vermakelijk overzicht van de top 10 controversiele heilige vaders.
Met stip op één: Stephen VI (896-897). Om duistere redenen had hij zoveel moeite met zijn voorganger, paus Formosus, dat zijn dood voor hem niet voldoende was. Hij wilde openlijke boetedoening van zijn voorganger. Dus liet hij na negen maanden zijn rottende lichaam opgraven, trok het opnieuw de pauselijke kleding aan en zette het op de Heilige Stoel om een proces te beginnen. Het lijk had weinig verweer tegen wat hem ten laste werd gelegd en werd schuldig bevonden aan alle aantijgingen van Stephan. Als straf werden erdrie vingers van de rechterhand afgehakt (waarmee zegens worden gegeven). Daarna werden de pauselijke kleren van het lijk afgetrokken, werd het met pek en veren door Rome gevoerd en in de Tiber gegooid. Een gruwelijke bladzijde in de geschiedenis van de kerk.          
Opmerkelijk is dat de meeste pausen uit dit lijstje slechts enkele jaren van hun macht konden genieten. Wellicht een voorbode voor hoe het de komende jaren met Benedictus zal gaan...  

Bron(nen):   Time