Vliegverkeer nog maanden in de war

Vulkanische erupties hebben al zo'n 20.000 vluchten verhinderd, danwel vertraagd en dat kan nog maanden zo doorgaan, aldus Bloomberg. Europa mag er rekening mee houden dat het vliegverkeer langdurig in de war is en zeer veel hinder zal ondervinden van de IJslandse natuurpracht.
Van Dublin tot Moskou zijn er al vliegvelden (tijdelijk) gesloten geweest en dat allemaal omdat de slechts 1.666 meter hoge Eyjafjallajökull-vulkaan volop in bedrijf is. Sigrun Hreinsdottir, als geograaf verbonden aan de Universiteit van IJsland, houdt rekening met het volgende: er zijn erupties, de vulkaan houdt zich even in, en daarna gaat het weer verder.
De gevolgen voor het vliegverkeer zullen in dat geval enorm zijn. Deze dagen bleven veel vliegvelden in Europa gesloten, maar ook het verkeer op en uit Azie en de Pacific komt in het gedrang als Europese bestemmingen en vertrekpunten dicht zijn. Vluchten uit Japan, Zuid-Korea, China en India vielen uit, omdat ze niet naar Europa konden vertrekken. 
De tekeningen die in het vliegtuig altijd in de magazines zijn te zien - aangegeven vluchten die als strepen over de hele aardbol trekken - zijn werkelijkheid.
De laatste erupties van de Eyjafjallajökull dateerden van december 1821. 

Bron(nen):   Bloomberg