‘Trump zinspeelt op kandidatuur presidentsverkiezingen 2024’

Ex-president Donald Trump gaat volgens de nieuwssite Axios zondag in een toespraak in Orlando zichzelf 'een aannemelijke presidentskandidaat' voor de Republikeinse partij noemen. Trump is spreker bij de Conservatieve Politieke Actie Conferentie (CPAC), een jaarlijkse bijeenkomst van vooraanstaande conservatieven. Het wordt Trumps eerste publieke optreden sinds hij 20 januari het Witte Huis verliet.

Het voornaamste is volgens de site niet dat hij denkt aan een terugkeer in het Witte Huis, maar dat hij beklemtoont dat hij nog steeds de baas van de partij is. Trump kreeg in november 74 miljoen stemmen, meer dan een Republikeinse presidentskandidaat ooit kreeg en 11 miljoen meer dan in 2016. Maar hij verloor de verkiezingen en is ook in eigen kring omstreden omdat hij het verlies aan verkiezingsfraude wijt en weigert te geloven dat zijn Democratische tegenspeler Joe Biden 7 miljoen stemmen meer kreeg.

Trump overlegt volgens Axios deze week in zijn landhuis Mar-a-Lago in Florida met adviseurs over de te volgen koers voor hemzelf en voor de partij. Er zou bijvoorbeeld een begin worden gemaakt met het opzetten van een netwerk en fonds om pro-Trump Republikeinen te steunen in de aanloop naar verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en een deel van de Senaat in 2022.

In een recente peiling onder Republikeinen zei bijna de helft van de ondervraagden dat ze zich achter een partij van Trump zou scharen als die de Republikeinen vaarwel zegt en voor zichzelf een partij begint. Slechts iets meer dan een kwart antwoordde de Republikeinse partij niet te verlaten als Trump vertrekt en de rest wist het nog niet.