VS voeren luchtaanval uit op aan Iran gelieerde militie in Syrië

De Verenigde Staten hebben luchtaanvallen uitgevoerd in het oosten van Syrië. Doelwit was een door Iran gesteunde militie, aldus het Pentagon. De aanval onder toeziend oog van president Joe Biden was een reactie op recente raketaanvallen op Amerikaanse doelen in Irak.

De aanvallen leken op beperkte schaal te zijn, waardoor er maar een klein risico is dat ze een escalerende werking hebben. Bidens keuze om alleen in Syrië en niet in Irak aanvallen uit te voeren, geeft de Irakese regering de ruimte en de tijd om uit te zoeken wie er achter de recente aanvallen op Amerikaanse doelen in Irak zit. Bij een aanval op 15 februari raakten meerdere Amerikanen gewond.

"Op bevel van president Joe Biden, heeft de Amerikaanse krijgsmacht eerder vanavond luchtaanvallen uitgevoerd op de infrastructuur van door Iran gesteunde militante groeperingen in Oost-Syrië", aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie. De woordvoerder vertelde dat bij de luchtaanvallen meerdere doelwitten zijn vernietigd.

Een ingewijde legde uit dat de VS met de aanval wilden laten zien dat ze milities zal straffen, zonder verdere escalatie te veroorzaken. Biden zou van alle opties die hem zijn voorgelegd de meest gematigde hebben gekozen. Welke schade de Amerikaanse luchtaanvallen hebben veroorzaakt en of er doden of gewonden zijn gevallen, is vooralsnog onduidelijk.