4 Mei herdenking bruut verstoord

Een man in orthodox joodse kledij heeft vanavond de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam verstoord. Op een schandalige, onbeschofte en gestoorde manier. Hoewel er feitelijk geen sprake van een bedreiging was, toont het incident wel aan hoe gemakkelijk massale paniek om zich heen kan grijpen. Een vreemd ogende man, die in een onverstaanbare, mogelijk semitische taal, een gebed prevelt en zijn handen ten hemel heft. Zo'n man, in combinatie met een andere man die van schrik zijn koffer laat vallen zorgt direct voor een blinde hysterie. Moeten we onszelf niet eens achter de oren krabben en iets meer een beroep op onze geroemde Hollandse nuchterheid proberen te doen?
Inderdaad, iedereen weet nog wat er vorig jaar gebeurde op koninginnedag. En ondanks dat we dat jaar op 30 april weer een onschuldig feest vierden, is de angst en het wantrouwen er onderhuids niet minder op geworden. Integendeel. Er waren nu al vierhonderd agenten op de been rondom de Dam en dat aantal zal bij komende herdenkingsbijeenkomsten eerder meer dan minder zijn.
Ergens mogen we overigens blij zijn dat de verdachte geen islamiet is, maar waarschijnlijk een meervoudige misdadiger, een bekende van de politie, die waarschijnlijk morgenochend rond elf uur alweer vrij rondloopt. Geen ideale situatie voor justitie, maar een moslim als dader zou de massahysterie alleen maar erger maken.   
Het vervelende incident van deze avond vindt inmiddels langzaam maar zeker zijn weg de wijde wereld in. Rond negen uur verschenen de eerste berichten al op de voorpagina's van de Belgische media, kort daarna volgden de Duitse en de Britse kranten. Inmiddels is het nieuws opgepikt door het grote Amerikaanse persbureau Associated Press. Het zal een kwestie van tijd zijn voor de grote Amerikaanse media het bericht van de gebeurtenissen op 4 mei brengen. 

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws  Frankfurter Allgemeine Zeitung  Associated Press