Slechts 10 landen hebben gelijke rechten voor vrouwen

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, een goed moment dus om eens stil te staan bij vrouwenrechten. Er blijken maar tien landen op de wereld te zijn waar de rechten voor mannen en vrouwen volledig gelijk zijn. Nederland hoort daar niet bij.

Landen als België, Frankrijk, Zweden en Denemarken kennen wel gelijke rechten juridisch gezien. Onderzoekers van de Wereldbank concluderen in hun nieuwe rapport dat 94 van de 194 onderzochte landen op een score van 80 procent of hoger zitten. Dat zijn zeven landen meer dan een jaar eerder.

Saoedi-Arabië heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt. Het streng islamitische land stond nog onderaan in 2019, maar heeft nu een score van 80 procent, goed voor een 91ste plaats. Helemaal onderaan staan nu Jemen, Koeweit en Soedan met scores onder de 30 procent.

De Verenigde Staten staan met ruim 91 procent onder landen als Peru en Albanië. Amerika verloor punten vanwege het ontbreken van een wet die gelijke lonen en pensioenen garandeert voor mannen en vrouwen en door slechte wetten rondom ouderschapsverlof. Japan scoort met 82 procent ook beroerd. Het land kampt met grote ongelijkheid op de werkvloer, discriminatie en seksueel wangedrag.

Nederland scoort 97,5 procent en komt daarmee op een gezamenlijke tweede plaats met onder andere Duitsland, Italië en Spanje na de tien topscoorders.

Infographic: Only Ten Countries Have Full Equal Rights for Women | Statista

Bron(nen):   Statista