Weekcijfers RIVM: aantal nieuwe coronagevallen loopt op

Het aantal nieuwe coronagevallen stijgt snel. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk zo'n 40.000 positieve tests geregistreerd, ongeveer een kwart meer dan een week eerder. Dat zou het hoogste aantal sinds half januari zijn.

Het exacte cijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat meldde vorige week dat het in een week tijd 31.959 nieuwe gevallen had geregistreerd, vrijwel evenveel als in de zeven dagen ervoor. Dat komt neer op gemiddeld 4566 meldingen per dag. In de zes dagen erna zijn er 34.592 positieve tests bij gekomen, gemiddeld 5765 per dag.

In de weekcijfers meldt het RIVM dinsdag ook hoeveel coronapatiënten afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen (vorige week 1145, van wie 271 op de intensive care) en hoeveel sterfgevallen zijn gemeld (vorige week 269). Het reproductiegetal staat momenteel op 1,01. Dat getal, gebaseerd op de situatie van een paar weken geleden, geeft aan dat de uitbraak eind februari nog stabiel was. De mensen die nu positief testen, zijn begin maart besmet geraakt.

Verder meldt het RIVM dinsdag hoeveel mensen tot nu toe zijn gevaccineerd. Vorige week stond de teller op 1,2 miljoen gevaccineerde mensen. Van hen hadden bijna 412.000 ook al de tweede dosis gekregen, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zouden moeten zijn tegen het coronavirus.