Talentenjacht geen onschuldig vermaak

ITV, de grootste Engelse commerciële zender, en meer bepaald Simon Cowell, jurylid van Britain’s Got Talent, liggen onder vuur. Eén van de kandidaten voor de talentenshow, de 60-jarige voormalige tandarts Alyn James uit Zuid-Wales, is er heilig van overtuigd dat de producenten hem lieten opdraven om te worden uitgefloten en weggehoond. De man - die al jarenlang kampt met ernstige psychische problemen - werd na zijn optreden in Britain’s Got Talent opgenomen op de gesloten afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis om te voorkomen dat hij suïcide zou plegen.

Tijdens de voorselectie vertelde James dat hij in het verleden al meerdere malen suïcide had willen plegen, maar hij werd toch toegelaten tot de audities. Voor de show werd hij nog eens gescreend door een psycholoog, een extra stap in de procedure die werd ingevoerd nadat één van de sterren van vorig jaar, Susan Boyle, instortte na de finale. Volgens James was de psycholoog het meest geïnteresseerd in zijn medische voorgeschiedenis en alle medicatie die hij ooit nam. James vertelde ook dat hij in 1988 onverwacht en zonder voorafgaande waarschuwing uit het Tandartsen Register werd geschrapt en dat hij dit nooit heeft kunnen verwerken. James voert nog steeds een juridische strijd tegen het onrecht dat hem destijds is aangedaan, maar de psycholoog voorzag nog steeds geen problemen.

Organisaties die de belangen behartigen van psychiatrische patiënten maken zich zorgen over de mogelijke gevolgen van deze programma’s en wijzen er op dat de publieke vernedering van kwetsbare mensen vroeg of laat zal eindigen in een tragedie. Het hoofd van de Mental Health Foundation, Andrew McCulloch, vindt dat alle ethische grenzen hiermee overtschreden worden. De talentenshow is erg stressvol, ook voor normale mensen, o.a. omdat de finale bestaat uit live shows op opeenvolgende avonden.

Een woordvoerder van Talkback Thames, het bedrijf dat de show produceert, verdedigt de manier waarop de deelnemers geselecteerd worden: ‘Iedereen heeft het recht om aan een talentenjacht deel te nemen en de producent wil iedereen een kans geven’. Phillip Hodson, woordvoerder van de Britse Vereniging van Counselling en Psychotherapie, vraagt zich echter af of deze mensen weten waar ze aan beginnen.

Bron(nen):   The Guardian  YoutTube