Brazilië zoekt blondines

In Brazilië wordt driftig gezocht naar vrouwen die een genetische cocktail bieden van Duitse en Italiaanse invloeden, liefst met een tikkeltje Russisch of in ieder geval Slavisch bloed. Als je deze mix hebt, krijg je lange slanke vrouwen die blond zijn, die lichte ogen hebben en waarmee je de show steelt op catwalks in de belangrijke modehoofdsteden ter wereld.
De zwarte Briziliaanse bevolking is talrijk en bovendien profiteerde ze veel van de snel toenemende welvaart van het reusachtige land; er ontstond een heuse zwarte middenklasse, maar gekgenoeg is dat niet terug te zien bij de beroemde fotomodellen en mannequins - een Braziliaanse Naomi Campbell is nog niet gesignaleerd.
In eigen land valt het nog enigszins mee (ook dankzij afgedwongen quota bij modeshows), maar als het om de export van mooie vrouwen gaat, is blond de norm. Dan moeten ze zoveel mogelijk lijken op het beroemdste model van deze tijd, Gisele Bündchen.
The New York Times beschrijft in een reportage hoe een bepaald deel van het land wordt afgestroopt, op zoek naar de juiste meisjes. Juist het landsdeel waar nakomelingen van Duitsers en Italianen zitten, is zeer gezien en de scouts kijken op het platteland goed om zich heen of ze nog een meisje - jaar of 13 -  zien dat toevallig van school naar huis fietst of dat op het land werkt en waar ze iets mee kunnen.
Wie in de smaak valt, wordt een gouden toekomst voorgeschoteld en gaat mee naar de grote stad waar al de beloften in vervulling zullen gaan. Want zoals bekend is het leven van een jong modelletje een en al voorspoed.
Dit verhaal in The New York Times gaat over jonge vrouwen, maar met getalenteerde Braziliaanse voetballers zal het niet veel anders gaan: ze zijn goed en daarom rijp voor de export.

Bron(nen):   The New York Times