Wilders onder indruk van afscheid Sharon

PVV-leider Geert Wilders is diep onder de indruk van het afscheid van de zaterdag overleden Israëlische oud-premier Ariel Sharon. Wilders was maandag aanwezig bij de plechtigheid in het Israëlische parlement en is dat later op de dag ook bij bij de begrafenis.

Wilders noemde de plechtigheid in de Knesset, met speeches van onder meer de huidige Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse vicepresident Joe Biden tegenover het ANP maandagochtend ,,erg indrukwekkend''. Het wegdragen van de kist door officieren van het leger was voor hem ,,een kippenvelmoment''. ,,Het land neemt afscheid van een geliefd leider, dat is wel duidelijk'', aldus Wilders, die zich altijd een groot fan van Israël heeft getoond.

Wilders was er in 2001 ook bij toen Sharon als premier in de Knesset werd ingezworen. ,,Nu helaas na zijn overlijden weer.'' Hij ontmoette Sharon meerdere keren. Bij de afscheidsceremonie maandag zag Wilders veel voormalige staatshoofden en regeringsleiders, maar het aantal zittende premiers en staatshoofden viel hem tegen.

Wilders noemde Sharon zaterdag in een eerste reactie een ,,held en uitmuntend generaal en politicus''. Hij heeft bij Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg een verzoek ingediend om Sharon dinsdag in de Kamer te herdenken. Van Miltenburg kijkt serieus naar dat verzoek, aldus haar woordvoerder maandag.