“Mensen denken dat het elk jaar onveiliger wordt, maar het tegenovergestelde is waar.”

De criminaliteit in Nederland is vorig jaar afgenomen. Zowel het aantal woninginbraken, straatroven als overvallen is gedaald. Dat zei korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman woensdagavond in de talkshow Knevel en Van den Brink. De criminaliteit neemt al jaren af, al weten de meeste mensen dat niet.  “Mensen denken dat het elk jaar onveiliger wordt, maar het tegenovergestelde is waar.” Bouman vertelde dat het aantal woninginbraken in 2013 met vijf procent is gedaald. Ook waren er achttien procent minder straatroven dan in 2012. Het aantal overvallen daalde eveneens met achttien procent. Volgens Bouman is dat cijfer in een paar jaar tijd zelfs gehalveerd.  “Voor mij is the sky the limit. De cijfers kunnen nog verder omlaag, maar ik ben heel tevreden.’ De reorganisatie van de politie vorig jaar heeft volgens Bouman bijgedragen aan de daling van de criminaliteit. “Er werd gevreesd dat de invoering van de Nationale Politie zou leiden tot mindere prestaties. Maar het omgekeerde is gebeurd.”

20 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Welkom bij het D66-denken.

  • LiberaalRoyaal

   Explain? Dit gaat over cijfers hè, daar ben je je van bewust? Die zijn niet van zichzelf politiekgekleurt…

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Driekommaveertien

    Nederland is – zeker wereldwijd bekeken – bijzonder veilig. Maar het ligt er natuurlijk wel aan waar je woont en er is altijd ruimte voor verbetering.

    Ik woon zelf in een slaperige stad (100.000+ inwoners), maar hoor & zie toch regelmatig de politie-helikopter in de lucht hangen. Via Burgernet krijg ik wekelijks meerdere meldingen van inbraken, overvallen of ander geweld en vandalisme in de regio binnen.

    Je zult het uiteraard nooit helemaal uit kunnen bannen. Allicht heeft het gevoel van onveiligheid te maken met het gegeven dat de burger tegenwoordig beter op de hoogte wordt gehouden.

    Wat in elk geval niet helpt, zijn angstzaaiende paniektweets van bepaalde politici. Die zijn doorgaans scheef, nergens op gebaseerd en vergroten enkel het gevoel van onveiligheid.

    (in antwoord op LiberaalRoyaal)
   • Dead Silence

    Cijfers zeggen vaak niets, vooral niet als de definitie van de categorie niet duidelijk is en niet duidelijk is hoe het cijfer gemeten is. Zuiverheid van data is onbekend en zolang dat zo is zegt mij een getal helemaal niets.

    (in antwoord op LiberaalRoyaal)
  • André Somers

   D66 doet inderdaad graag aan discussies gebaseerd op feiten, in plaats van de onderbuikgevoelens. Dus?

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. Glorix
 3. Glorix

  ik zou de verkooppraatjes bijna geloven

 4. Anna

  Dan hebben ze mijn stad overgeslagen of weg gegumd .

 5. antonius

  Wij van w.c. eend vinden …….

 6. AT

  Nederland is ook gewoon veilig, klaar. Diegene die denkt dat criminaliteit voorgoed tot het verleden gaat horen is naïef. Als we hier in NL eens wat minder tijd verdoen met voor de buis hangen, kijkend naar Opsporing Verzocht of Hart van Nederland, dan was ons gevoel een stuk positiever geweest.

  Ik woon in Rotterdam en mijn grootste ergernis is niet de criminaliteit maar de ploerterigheid. Dat is wat je dagelijks om je heen ziet, constant voelt en hoort. Ploerterigheid is niet meetbaar in grafieken en cijfers maar is een ziekelijke mentaliteit. Het is juist vanuit die ploerterigheid dat we negatief worden en we ook constant zeuren. We kunnen het niet eens waarderen dat we in zo’n uniek veilig, zeker en gunstig stukje van de wereld wonen.

  • Driekommaveertien

   Nederland is al langer een extreem zeurland geworden.
   Zie bijvoorbeeld de reacties op dit bericht.
   Zure mensen alom.

   (in antwoord op AT)
  • Karel Kritisch

   Is het in Rotterdam zo erg?

   (in antwoord op AT)
   • AT

    Rotterdam is wel een beetje een ‘ploertenstad’ ja, helaas. En die ploerten komen in alle soorten en maten.

    (in antwoord op Karel Kritisch)
 7. Karel Kritisch

  Wij hebben een wijk-whatsapp met de hele buurt en dat werkt bijzonder goed. Ziet iemand rare types lopen met eigenaardig gedrag dan waarschuwen wij elkaar en desnoods de politie. De politie is er altijd binnen 15 minuten en kamt de hele wijk en aanliggende wijken uit. Zo zijn er zelfs al twee inbrekers opgepakt die snode plannetjes hadden met hun inbrekersgereedschap. Attentie buurtpreventie…

  • zo maar iemand

   Ik denk dat de toekomst is aan gemeenschappen en ‘zelf-doen’.

   (in antwoord op Karel Kritisch)
   • Karel Kritisch

    De politie krijgt op deze wijze meer informatie en kan hierdoor informatie gestuurd optreden. Men past op elkaars spullen en schakelt bij onraad de buurt in. Heel effectief.

    (in antwoord op zo maar iemand)
    • Driekommaveertien

     Moet je wel mensen hebben die bereid zijn mee te werken. Dan kan ik me voorstellen dat het goed werkt.

     Zeg maar het tegenovergestelde van wat hier loopt te roepen hoe erg het allemaal wel niet is.

     (in antwoord op Karel Kritisch)
 8. PaulusJ

  Mensen doen geen aangifte meer en de politie neemt ze niet altijd meer op.
  Dat de Nationale politie een verbetering is zoals een hoge bromsnor op TV betoogde, is een fabel die door de politiebonden en vele politieagenten vandaag via de media en Twitter hard en onderbouwd is weggehoond.
  Opgewarmde flauwekul in verkiezingstijd. Er zullen nog vele leugens volgen.

Reacties niet toegestaan