Nederland onderaan: bijna nergens ter wereld hebben zo weinig vrouwen een hoge functie

De lijst hier onder spreekt voor zich. Dankzij Japan en de Verenigde Arabische Emiraten staat Nederland niet helemaal onderaan, maar veel scheelt het nietSchermafbeelding 2014-01-16 om 10.54.19

Bron(nen):   International Business Report      

28 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  Ok, een lijstje. Sta mij toe mijn theorie hierop los te laten.

  Kijk naar de landen die boven ons staan en schat eens in hoe de geschiedenis van emancipatie in die landen is verlopen. Nederland kent geen zeer recente ‘rijke’ traditie van vrouwenonderdrukking en machisme. Juist in de landen waar dit meer aanwezig was / is, is de emancipatie strijd heftiger en groeien vrouwen op met de drang om los te komen van hun positie. Dit leidt tot een grotere ‘vechtmentaliteit’ die ook nodig is om hogerop te komen. Vooral in Spanje heb ik dit sterk ervaren.

  In Nederland zijn vrouwen relatief zachtaardig, en dat bedoel ik als compliment, dames… Ik zie dit in mijn werk, in het onderwijs onder studenten en in mijn vriendenkring. Ik heb in het buitenland gewoond / gewerkt en heb buitenlandse vrienden. Vrouwen elders zijn ambitieuzer, ietwat harder, maar ook vaak net minder ‘tevreden’ met hun positie (ik weet het, deze zin is wat generaliserend).

  Ik denk dat deze staat hier niet zoveel zegt over de werkelijke kansen van vrouwen, eerder over de context waarin vrouwen leven en werken en hoe die context hen maakt tot mensen die blijven knokken voor een hoge positie.

  • Mo Meta

   Klinkt plausibel als 1 van de verklaringen voor dit fenomeen. Ik denk dat er meerdere verklaringen zijn. Ik denk dat het ook veel te maken heeft met de bereikbaarheid van betaalbare en kwalitatieve kinderopvang. En met de rolverhouding man-vrouw, die in Nederland veel ouderwetser is (weliswaar op een non-macho manier) dan veel andere landen. Of bijvoorbeeld pure discriminatie op de arbeidsmarkt van vrouwen in hun thirties vanwege de verhoogde kans op zwangerschap. Etc. etc.

   (in antwoord op AT)
   • AT

    Helemaal waar. Ook de crisis heeft ertoe bijgedragen dat vrouwen weer meer thuis bleven door duurdere kinderopvang. Het zijn allemaal details die zoals gewoonlijk niet in staatjes terugkomen.

    (in antwoord op Mo Meta)
 2. De Staatsburger

  Fijn dat ik in en land leef waar kinderen belangrijker zijn dan carrière.

  • AT

   Voor vrouwen bedoel je…?

   (in antwoord op De Staatsburger)
   • De Staatsburger

    Uiteraard, mannen kunnen niet zwanger worden en een kind baren.

    (in antwoord op AT)
    • AT

     Dat kan ik lastig ontkennen… Alleen stel je daarmee indirect dat vrouwen vanwege het feit dat ze kinderen kunnen krijgen hun carriere minder belangrijk horen te vinden, zie ik dat goed?

     (in antwoord op De Staatsburger)
     • De Staatsburger

      Dat lijkt mij logisch. Als je negen maanden met een kind in je lichaam loopt en daarna aan de borst voedt wordt geld verdienen triviaal, dunkt mij. Moederliefde is gemiddeld genomen veel sterker dan vaderliefde.

      (in antwoord op AT)
     • AT

      Maar het gaat hier ook niet alleen om ‘moeders’ maar om vrouwen in het algemeen.

      (in antwoord op De Staatsburger)
     • De Staatsburger

      Zou het?

      (in antwoord op AT)
  • Mo Meta

   Mooie verklaring voor de pedofilie in hogere kringen in Nederland.

   (in antwoord op De Staatsburger)
 3. Mo Meta

  3 van de 4 overwegend islamitische landen staan ver boven de meeste westerse landen.

  • Marcel van Houten

   Dus nu heb je hopelijk geen verklaring meer nodig waarom het in die landen slechter gaat dan in ‘westerse’ landen hoop ik…

   (in antwoord op Mo Meta)
  • De Staatsburger

   In corruptie, onderdrukking, terreur en bomaanslagen, ja.

   (in antwoord op Mo Meta)
 4. Marcel van Houten

  Interessant, voor mij is dit dé verklaring voor het jarenlange succes van Nederland!! 😛

  • marianne martens

   je hebt helemaal gelijk. Nederland is heel succesvol, een blakend gezonde Natie, die vooruitdenkt aan de toekomst van alle mensen die nog worden geboren. Een Mentaal Super Gezond Land, waar iedereen elkaar vrij laat en anders mogen denken, anders gedragen. ja, echt, je hebt helemaal gelijk.
   Reminder: de gevangenissen zitten voor het merendeel vol met mannen, mannen plegen meer geweldsdelicten, mannen doen het veela slechter in alle types van het lager- beroeps-middelbaar- en hoger Onderwijs. Mannenvoetbal is niet meer om aan te zien.De luiers zijn meestal achterste te voren geklit etc.

   (in antwoord op Marcel van Houten)
   • IwanovKapotjeplov

    “mannen doen het veela slechter in alle types van het lager- beroeps-middelbaar- en hoger Onderwijs.”
    Inderdaad, maar hoe komt dat? Heel eenvoudig: het hele onderwijs is gefeminiseerd en sluit optimaal aan bij de denk- en leerwijzen van meisjes. Kort gezegd: zo vrouwonvriendelijk het onderwijs 50 jaar geleden was, zo manonvriendelijk is het nu. Dan krijg je inderdaad meer mannelijke dropouts.

    (in antwoord op marianne martens)
 5. IwanovKapotjeplov

  Nederlandse vrouwen zijn wereldkampioen deeltijdwerken, met of zonder kinderen. Want men wil ook tijd voor zichzelf hebben. Prima, niks mis mee, maar het logische gevolg is dan dat topfuncties veelal niet bereikbaar zjn.

 6. Pietje_Precies

  kijken we ook even naar het percentage part time werkende vrouwen,.. Oooh het hoogste van de wereld….verbandje?

Reacties niet toegestaan