Joris Demmink toch voor de rechter

Joris Demmink moet vervolgd worden vanwege de verdenking van seksuele delicten. Dat heeft het Hof in Arnhem besloten. De aanwijzingen die er zijn dat hij twee Turkse kinderen seksueel heeft misbruikt zijn te sterk om te negeren, vindt het Hof. Het Openbaar Ministerie zag in december nog geen reden om de voormalig topambtenaar te vervolgen op basis van twee aangiftes die tegen hem zijn gedaan van misbruik van minderjarigen. Dat zou gebeurd zijn midden jaren negentig in Turkije. Demmink heeft altijd gezegd niet in dat land te zijn geweest; na onderzoek heeft het OM geen bewijs gevonden voor het tegendeel. Zij ziet dan ook geen reden de inmiddels gepensioneerde secretaris-generaal van Justitie te vervolgen. Maar bij de zitting kwam een document ter tafel waarin een Turkse officier van Justitie vaststelt dat Demmink in 1996 wel degelijk in Turkije was. Dat document is door het ministerie van Justitie als 'authentiek' bestempeld, waarop het Openbaar Ministerie toezegde het te onderzoeken. Uit dat onderzoek blijkt nu volgens het OM dat er geen bewijs is dat Demmink in 1996 Turkije is ingereisd. Daar denkt het Hof anders over. Het Hof in Arnhem heeft het OM opgedragen om Demmink wél te vervolgen. Joris Demmink was tot vorig jaar secretaris-generaal, de hoogste ambtenaar, op het ministerie van Justitie. Hij wordt al jaren achtervolgd door geruchten over kindermisbruik, die hij en drie opeenvolgende ministers steeds stellig hebben ontkend. De komende maanden komen de aantijgingen aan de orde in verscheidene rechtszaken.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Naar ik heb begrepen heeft de man tot nu toe alle kosten voor juridische bijstand van zijn ministerie vergoed gekregen. Volstrekt onbegrijpelijk, want de verdenkingen tegen hem hadden niets met zijn werk als hoge ambtenaar te maken.

  Inmiddels is hij met pensioen. Ik vraag me af of het ministerie ook nu nog de kosten van zijn advocaat voor zijn rekening zal nemen.

 2. Anna

  Gaat die beerput na 20 jaar eindelijk open ? Jaren ( ja , ook dat kan in Nederland ) de hoogste baas op justitie , welke rechter heeft het lef om hem te vervolgen ? Gewoon aanpakken , net als alle andere pedofielen en ratten ! Alhoewel vrouwe Justitia is blind aan 1 oog ……

  • antonius

   Vrouwe Justitia is misschien niet blind maar heeft wel een blinddoek voor . Derhalve gaat ze alleen maar uit van hetgeen ze te horen krijgt .

   (in antwoord op Anna)
 3. Mo Meta

  Dit is een mooie casus van hoe we het vertrouwen in de politiek en in justitie beetje bij beetje verliezen.

Reacties niet toegestaan