Artsen: Kremlincriticus Navalni kan elk moment sterven

Samenleving
door anp
zondag, 18 april 2021 om 2:02
artsen kremlincriticus navalni kan elk moment sterven1618704316
De gevangen Russische oppositieleider Alexej Navalni loopt grote kans op een hartstilstand nu zijn gezondheidstoestand snel verslechtert, waarschuwen zijn artsen. "Onze patiënt kan elk moment sterven", zei een van hen zaterdag op Facebook. Zijn persoonlijke arts en drie andere doktoren hebben gevangenisfunctionarissen gevraagd hen onmiddellijke toegang tot Navalni te verlenen.
Navalni ging eind maart in hongerstaking omdat hij in de gevangenis niet de passende zorg zou krijgen voor zijn klachten. De Kremlincriticus had last van zijn rug en gevoelloosheid in zijn handen en benen. Zijn gezondheid gaat volgens zijn advocaten snel achteruit. Navalni wil onderzocht worden door een arts naar keuze, maar dat wordt niet toegestaan.
Navalni's woordvoerster Kira Jarmisj, die hem vergezelde toen hij instortte in een vliegtuig na de vergiftiging in augustus vorig jaar, zei dat de situatie opnieuw kritiek was. "Alexej gaat dood", zei ze op Facebook. "In zijn toestand is het een kwestie van dagen."
Volgens de medische vakbond Artsen Alliantie, die banden met Navalni heeft, is het gezichtsvermogen van de oppositieleider verslechterd sinds hij in hongerstaking is gegaan. Ook zou hij een groter risico op nierfalen lopen. Een woordvoerster van de Artsen Alliantie noemde zaterdag de toestand van Navalni kritiek. Ze zei dat artsen van de bond Navalni niet zelf hebben onderzocht, maar dat de Artsen Alliantie zich baseert op resultaten van testen die advocaten van de oppositieleider hadden verkregen.
De criticus van het Kremlin werd in februari veroordeeld tot 2,5 jaar cel. De rechtbank oordeelde dat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating in een fraudezaak had geschonden tijdens zijn verblijf in Duitsland, waar Navalni werd behandeld vanwege een vergiftiging met het zenuwgif novitsjok. Die zou volgens hem het werk zijn geweest van het Kremlin.