De Franse tolweg is een goudmijn

De prijzen van Franse betaalde snelwegen zijn de afgelopen jaren ongekend gestegen. De eigenaren van deze péages (deels privé, deels staat) hebben nog nooit zoveel verdiend als in deze jaren. En de automobilisten hebben nog nooit zoveel betaald.
Wie van Parijs naar Bordeaux rijdt (ruim 500 kilometer) betaalt 50,90 euro. In een gewone auto zonder iets erachter. Dat is in de meeste gevallen meer dan u op dit traject uitgeeft aan benzine.
Lyon - Parijs (34,90 euro), Straatsburg - Parijs (34,90), Reims - Genève (45,80) en niet te vergeten: Cannes - Parijs (103 euro): het is allemaal even prijzig.
Eenmaal op de tolweg, betaalt u trouwens veel meer voor uw brandstof dan elders (al gauw 15 cent per liter benzine meer) en ook gangbare producten in de winkels bij de pomp kennen afwijkende prijzen, denk aan 7 euro voor een pakje Marlboro.
Op de Franse tolweg wordt de reiziger domweg bestolen, net al eeuwen geleden het geval was met reizigers die zich op vreemd gebied waagden. 
Als u de péage oprijdt en de tolpoorten hebt gepasseerd, staat er ter rechterzijde van de weg altijd een reusachtig bord met een tekst als: 'Cofiroute vous  souhaite une bonne route!' Dat betekent: ze zijn verrekte blij dat u er weer bent.

Bron(nen):   Libération