Ga naar de Alpen en je wordt een ander mens

Als mensen ons willen vertellen wat ze allemaal op hun vakantie heben meegemaakt, zijn we maar zelden aandachtig. Luisteren is meestal een verplicht nummer.
Toch neemt Tom Horan in The Daily Telegraph de vrijheid iets te zeggen over zijn weken op het Europese vasteland. En met reden.
Niets is beter dan de Alpen om je geest te zuiveren, beweert hij. Een Zwitserse alpentop is al iets heel bijzonders, maar veel van die bergen bij elkaar maken een diepe indruk en vertellen je iets over je eigen nietigheid. 
Zo'n landschap trekt je helemaal los van je dagelijkse bezigheden; je ziet nieuwe en wijdse perspectieven. Zie het als een tijdelijke verlossing uit je eigen kleine bestaan.
Helemaal nieuw is dit inzicht niet. Friedrich Nietzsche verbleef immers langere tijd in Zuidoost-Zwitserland, in Sils-Maria, waar hij in armoede leefde van een klein pensioen. Hij noemde deze omgeving 'een broedplaats.' En schreef: 'Het kan werkelijk niet stil en hoog en eenzaam genoeg om me heen zijn om mijn innerlijkste stemmen te horen.’ 
Op deze plek kwamen grote delen van 'Also sprach Zarathoustra’, ‘Jenseits von Gut und Böse’, ‘Zur Genealogie der Moral’ en ‘Ecce Homo’ tot stand.

Bron(nen):   The Daily Telegraph