Nu toch weer honderdduizenden prikken minder gezet dan gedacht

De Nederlandse overheid en zijn ICT-systemen, het blijft een lastige combinatie. Door een programmeerfout zijn er zeker 220.000 vaccinaties minder gezet dan tot nu toe gedacht. Dat meldt het RIVM.

Bij huisartsen en zorginstellingen zijn 10 procent meer vaccinaties geregistreerd dan er daadwerkelijk zijn toegediend. Op het coronadashboard werd plots een correctie doorgevoerd: er waren woensdag volgens de cijfers ruim 100.000 prikken minder gezet dan dinsdag, in plaats van 100.000 meer.

Het totaal aantal uitgedeelde vaccins komt daarmee op 5.176.010. Daarmee zakt Nederland op de Europese vaccinatieranglijst van plek twaalf naar veertien.

Het is niet de eerste keer dat er verkeerd wordt geteld. In februari werden de aantallen meerdere keren naar boven en naar beneden bijgesteld en half april verschenen er in één keer 700.000 prikken meer in het coronadashboard door een nieuwe rekenmethode.

Ook met het tellen van het aantal coronabesmettingen gaat het regelmatig mis. Deze week nog waren een groot aantal coronagevallen niet meegenomen vanwege een computerstoring.

Bron(nen):   De Volkskrant