Een enkelband die meet of je alcohol drinkt

Het nieuwste wapen om alcoholverslaafden van strafbare feiten of het veroorzaken van overlast te weerhouden is een nieuw soort alcoholband. Sinds deze week test de Stichting Verslavingsreclassering GGZ (SVG) de nieuwe enkelband. De band meet het alcoholgebruik van de drager via de samenstelling van transpiratie.

Een groot deel van de cliënten van de SVG kampt met alcoholproblematiek. Een deel van hen kan door de rechter een alcoholverbod opgelegd krijgen. De praktijk leert echter dat blaastesten en urinecontroles 'slechts' het gebruik van de laatste twaalf uur meet.

De nieuwe alcoholband meet ieder half uur en kan al een enkel biertje detecteren. Naast deze nauwkeurige meting zorgt de alcoholband er volgens de SVG tevens voor dat de drager van zo'n band een stok achter de deur heeft om niet te drinken.

De band wordt op dit moment door twaalf testpersonen, een mix van medewerkers en vrijwilligers getest. Na afloop van deze test gaat de SVG met het Openbaar Ministerie en het ministerie van Veiligheid en Justitie om tafel over de mogelijke inzet van de alcoholband. In de Verenigde Staten is de band al gemeengoed binnen het strafrecht en is door rechters ruim 300.000 keer opgelegd.