Zin in een Alfa

Onze mooiste herinneringen op de weg spelen zich toch wel af in een Alfa Romeo. Of beter gezegd: in talloze Alfa Romeo's, want we hebben er heel wat versleten. Dat 'heel wat' had te maken met de destijds krappe beurs die ons noodzaakte een ouder wagentje te kopen en natuurlijk met het feit dat deze prachtautomobielen niet voor de eeuwigheid werden gemaakt. 
Op enig moment ging de liefde een beetje over en dat begon gekgenoeg toen we een Alfa-leasewagen kregen. Een splinternieuwe 156 van de zaak, wat wil je nog meer? Niet meer, maar wel iets anders. Het was het eind van het vermaak - zo'n auto van de zaak is niet van jou en intussen bleek het filerijden op de Nederlandse wegen toch niet echt onze hobby te zijn. Van het een kwam het ander en nu stappen we zo ongemerkt mogelijk in een zwarte V 70.
Maar wat hadden we in de jaren daarvoor een plezier gehad van onze Alfetta, Alfasud, Alfa 75, Alfa 155 en hoe ze verder ook mochten heten. Het reed zo verdomde lekker, het klonk zo heerlijk en afwerking en design waren weliswaar in een gewone fabriek tot stand gekomen, maar toch altijd in stijl - jouw auto was gewoon anders dan de rest van de reusachtige lelijke hoop schroot die zich langs 's Heeren wegen verplaatste. 
Alfa Romeo bestaat nu 100 jaar en de mededeling dat er een nieuwe Giulietta zou komen, beroerde ons nauwelijks. Laat die retro-autootjes maar zitten, dachten we nog. Maar wat blijkt?
Als we de Frankfurter Allgemeine Zeitung moeten geloven - en dat doen we doorgaans graag - is dit toch een heuse en pittige Alfa die nu nagelnieuw in de showroom staat. Sterke motor, goed rijgedrag, goede looks. Ook de vermelde nadelen spreken gekgenoeg tot onze verbeelding. Dat de derde passagier op de achterbank in het midden niet lekker zit, vinden we bijvoorbeeld heel goed nieuws! Laat die derde passagier op de achterbank maar gaan lopen, wij hebben best zin in deze nieuwe Alfa die zijn naam met eer lijkt te dragen.

Bron(nen):   Frankfurter Allgemeine Zeitung