Weekcijfers RIVM: aantal coronagevallen daalt snel tot onder de 40.000

Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland daalt snel. In de afgelopen zeven dagen zijn waarschijnlijk minder dan 40.000 positieve tests geregistreerd. Het exacte cijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het RIVM meldde vorige week 47.108 positieve coronatests. Het was voor het eerst in meer dan een maand dat het weekcijfer onder de 50.000 uitkwam. In de zes dagen erna zijn 29.796 nieuwe gevallen gemeld bij het instituut. Dat komt neer op gemiddeld 4966 gevallen per dag. Dat beeld is wel vertekend door een storing, waardoor het dagcijfer van maandag lager uitviel dan gebruikelijk. Die meldingen worden in de komende dagen alsnog doorgevoerd, maar ook voor die storing ging de lijn van het aantal nieuwe gevallen naar beneden.

In de wekelijkse update becijfert het RIVM ook hoeveel mensen in de afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Vorige week ging het om 1379 nieuwe ziekenhuisopnames, van wie 304 op een intensive care kwamen te liggen. Dat was fors minder dan in de week ervoor, en die daling lijkt zich door te zetten.

Verder meldt het RIVM dinsdag hoeveel mensen zijn overleden aan de gevolgen van hun coronabesmetting. Vorige week meldde het instituut 164 sterfgevallen, de week ervoor 128. Dat aantal is deze week mogelijk gedaald richting de 120.

Verder berekent het RIVM dinsdag het nieuwe reproductiegetal. Dat gebeurt twee keer per week. Afgelopen vrijdag stond het op 0,95. Dat betekent dat de uitbraak langzaam kan doven. Het RIVM kijkt standaard ongeveer twee weken terug in de tijd, omdat het anders geen betrouwbaar cijfer kan geven. Het reproductiecijfer van 0,95 slaat dus op de situatie zoals die op 29 april was.