Omgelegd om zijn gewei

Het was het grootste wilde dier dat in Groot-Brittannië rondliep. Totdat het afgelopen weekeinde door een (buitenlandse) trofeeenjager werd doodgeschoten, om het gewei.
Het edelhert, bijgenaamd de ‘Emperor’ , dat drie meter hoog was en 140 kilo woog, werd gedood in het Nationale park van Exmoor, enkele dagen nadat er een foto van het dier in de Britse kranten stond.
Ondanks dat in Groot-Brittannië jaarlijks duizenden herten worden doodgeschoten, heeft het nieuws grote beroering gewekt. In de Britse media is een discussie ontstaan tussen dierenliefhebbers die het voor de lol doden van het beest een lafhartige daad vinden, en jagers en natuurbeschermers die zich afvragen waarom een hert niet mag worden afgeschoten, het heeft immers geen natuurlijke vijanden meer, zoals wolven.
Maar volgens Simon Barnes van The Times is de natuur iets waarin we allemaal een aandeel hebben, zowel moreel als emotioneel. In prachtig en elegant Engels analyseert hij (klik op de tweede link)  de dood van het hert. Volgens Barnes nemen de meeste mensen natuur voor lief en laten hem voor wat het is. Maar dan gebeurt er zoiets en beseffen we dat we meer om de natuur geven dan we dachten. 'Het prachtige hert', schrijft Barnes, 'liet ons de kracht en het majestueuze van de natuur zien maar ook de verkwistende manier waarop we ermee omgaan. De Emperor is dood: laten we voortaan het wilde keizerrijk dat hij heeft achtergelaten inachtnemen.’

Bron(nen):   BBC  The Times  The Daily Telegraph