Ministerie van Justitie VS wil rechtszaak tegen Trump van tafel

Het ministerie van Justitie van de Verenigde Staten heeft een federale rechter gevraagd om een rechtszaak die is aangespannen tegen onder anderen oud-president Donald Trump en voormalig justitieminister William Barr van tafel te vegen, aldus The Washington Post. De rechtszaak draait om het bikkelharde optreden van de oproerpolitie tegen vreedzame demonstranten voor het Witte Huis vorig jaar.

Trump en de overige aangeklaagde regeringsfunctionarissen moeten worden beschouwd als immuun voor civiele rechtszaken rond politieoptreden dat bedoeld is om de president te beschermen en hem ruim baan te geven, aldus juristen van het ministerie.

De rechtszaak was aangespannen door de American Civil Liberties Union (ACLU), een vooraanstaande Amerikaanse burgerrechtenorganisatie. De ACLU vindt dat het optreden van de politie voor het Witte Huis op 1 juni niet door de beugel kan. Betogers demonstreerden toen naar aanleiding van de gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd in Minneapolis.

De federale politie gebruikte onder meer traangas om demonstranten op Lafayette Square uiteen te drijven zodat Trump op de foto kon gaan voor een nabijgelegen kerk, waarbij hij een bijbel omhoog hield. Het gebedshuis, dat toebehoort aan de Episcopaalse Kerk was eerder lichtbeschadigd geraakt als gevolg van brandstichting. In de gerechtelijke stukken die door de ACLU zijn ingediend wordt gesteld dat Trump, minister Barr en andere functionarissen de grondwettelijke rechten van de betogers hebben geschonden.