Buitenlander wordt anders berecht dan Belg

Een Belgische en een buitenlandse verdachte worden niet op dezelfde manier berecht, afhankelijk van de emoties die de verdachte laat zien. Dat blijkt uit het proefschrift van Christophe Leys, die promoveert aan de Université Libre de Bruxelles (ULB).

Schuldgevoelens worden in verschillende culturen op een andere manier geuit en dat kan ertoe leiden dat buitenlandse verdachten in de rechtszaal gediscrimineerd worden.

Leys legde een scenario van een overval voor aan 500 mensen. Hij veranderde alleen de naam van de dader in een Marokkaanse naam. Het scenario werd beoordeeld door rechters, magistraten, advocaten en mensen zonder een juridische opleiding. Vervolgens ging hij na welke straf zij de dader zouden geven in functie van vier mogelijke combinaties: of de dader zich schuldig voelde of niet, en of hij boos was of niet.

Uit de resultaten blijkt dat een Marokkaanse dader door iedereen strenger berecht wordt, tenzij hij zich schuldig voelt en niet boos is. Volgens Leys heeft dat te maken met de perceptie van de mate van integratie in de Belgische samenleving. Een Noord-Afrikaan die zich schuldig voelt en niet in opstand komt, gedraagt zich niet volgens het verwachte stereotype en wordt eerder als geïntegreerd beschouwd.

Bron(nen):   Le Soir