Lockdowns verminderden criminaliteit in steden overal op de wereld

De criminaliteit in steden wereldwijd is gedaald door de coronabeperkingen. Dat concluderen onderzoekers van de universiteiten in Cambridge en Utrecht. "Geen dronkaards die zich na de kroeg of de bar op straat verspreiden. Geen dagen die doorgebracht worden in winkels, cafés, op het racecircuit of bij voetbalwedstrijden', legt geweldsonderzoeker Manuel Eisner van Cambridge University uit. "Sommige steden hadden zelfs een avondklok. De mogelijkheden die stedelijke criminaliteit aanmoedigen zijn verstikt."

Een onderzoeksteam onder leiding van wetenschappers van beide universiteiten heeft in 27 steden wereldwijd, waaronder Amsterdam, Barcelona, ​​Chicago, Sao Paolo en Tel Aviv, onderzocht hoe het aantal misdrijven zich heeft ontwikkeld voor en tijdens de coronabeperkingen. De eerste resultaten zijn inmiddels online gepubliceerd.

Het aantal dagelijkse overvallen daalde in alle steden met gemiddeld 35 procent en het aantal mensen dat slachtoffer was van een zakkenroller halveerde bijna. Bij moorden was de afname minder uitgesproken, gemiddeld 14 procent. "In veel samenlevingen wordt een aanzienlijk deel van de moorden thuis gepleegd. De stedelijke bewegingsbeperkingen hadden dan ook weinig effect op moorden gepleegd in woningen", zegt onderzoeker Amy Nivette van de Universiteit Utrecht.