Meer dan 60% van de kindersterfte in India is te voorkomen

In India sterven meer kinderen onder de 5 jaar dan waar dan ook ter wereld. Volgens een VN rapport stierven in 2005 ongeveer 2,35 miljoen kinderen. Dat is ongeveer 20% van alle kinderen die wereldwijd in die leeftijd overlijden, terwijl de 5 belangrijkste oorzaken voor de kindersterfte zijn te voorkomen. Dat blijkt uit een Indiaas onderzoek, waarvan de resultaten gepubliceerd werden in The Lancet.

Deze 5 oorzaken waren verantwoordelijk voor 62% van alle sterfgevallen: longontsteking, prematuriteit en een laag geboortegewicht, ziekten die gepaard gaan met diarree, infecties, en complicaties bij de geboorte, zoals zuurstoftekort of een geboortetrauma. Ze zijn effectief te voorkomen of te behandelen, bv. door een betere prenatale zorg of door het toevoegen van nieuwe vaccins aan vaccinatieprogramma's.

De meeste kinderen sterven thuis, zonder dat medische hulp wordt ingeroepen. Het aantal meisjes dat sterft was 36% hoger dan het aantal jongens, en dat verschil is sommige regio's nog groter. In de Indiase samenleving zijn jongens belangrijker dan meisjes. Daarom zijn er ook meer behandelcentra voor jongens en worden meer jongens gevaccineerd. De onderzoekers adviseren om kinderen thuis te bezoeken en te vaccineren. Zo zullen ook meer meisjes gevaccineerd worden.

Bron(nen):   Reuters Health