President Uganda tekent antihomowet

De Ugandese president Yoweri Museveni heeft maandag een omstreden nieuwe antihomowet ondertekend. Hij zette zijn handtekening in aanwezigheid van de pers.

Museveni die in januari 1986 president werd, bedient met de strengere wetgeving tegen homoseksualiteit zijn conservatieve aanhang en beklemtoont niet aan de leiband van westerse donors te lopen. Die hebben de maatregelen fel veroordeeld

Het parlement van het Afrikaanse land nam in december de wet aan waardoor mensen die zich herhaaldelijk schuldig maken aan homoseksuele activiteiten een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen. Uganda staat bekend als een homofoob land. Homoseksualiteit is er, net als in 37 andere Afrikaanse landen, strafbaar. Weinig Afrikanen zijn openlijk homo, omdat zij vrezen voor gevangenisstraffen, geweld en ontslag.

In een open brief hebben 25 Afrikaanse burgerrechtenbewegingen en andere organisaties begin februari de president opgeroepen geen handtekening te zetten onder de antihomowet. Zij noemen de wet discriminerend en waarschuwen dat die tot meer verdeeldheid in Uganda zal leiden.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. De Staatsburger

    Voorlopig geen Winterpelen in Oeganda (met een o en niet met een u).

  2. André Somers

    Dit artikel geeft een interessante blik op het fenomeen van de homohaat in Afrika (en Rusland): https://decorrespondent.nl/727/homohaat-is-een-westers-exportproduct/14548654208-90d5bd33

  3. Cornelis Berend

    Er zullen daar wel van die mineralen in de grond zitten die er door kleine kindertjes uit worden gehaald om mobiele telefoons te maken. Anders was een boycot natuurlijk zo geregeld.

Reacties niet toegestaan