President Uganda tekent antihomowet

Samenleving
door anp
maandag, 24 februari 2014 om 12:13
welingelichtekringen header 1
De Ugandese president Yoweri Museveni heeft maandag een omstreden nieuwe antihomowet ondertekend. Hij zette zijn handtekening in aanwezigheid van de pers.
Museveni die in januari 1986 president werd, bedient met de strengere wetgeving tegen homoseksualiteit zijn conservatieve aanhang en beklemtoont niet aan de leiband van westerse donors te lopen. Die hebben de maatregelen fel veroordeeld
Het parlement van het Afrikaanse land nam in december de wet aan waardoor mensen die zich herhaaldelijk schuldig maken aan homoseksuele activiteiten een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen. Uganda staat bekend als een homofoob land. Homoseksualiteit is er, net als in 37 andere Afrikaanse landen, strafbaar. Weinig Afrikanen zijn openlijk homo, omdat zij vrezen voor gevangenisstraffen, geweld en ontslag.
In een open brief hebben 25 Afrikaanse burgerrechtenbewegingen en andere organisaties begin februari de president opgeroepen geen handtekening te zetten onder de antihomowet. Zij noemen de wet discriminerend en waarschuwen dat die tot meer verdeeldheid in Uganda zal leiden.