Nederland duikt bijna onder signaalwaarde, na ruim 270 dagen

Samenleving
zondag, 13 juni 2021 om 3:53
169890861 l
Het aantal nieuwe coronagevallen daalt zo snel, dat Nederland zondag of maandag onder een belangrijke grens uit kan komen. Die grens is de zogeheten signaalwaarde van het aantal positieve tests. Nederland blijft onder die limiet als in een etmaal minder dan zo'n 1222 mensen positief testen, en dat zou voor het eerst sinds 13 september zijn, meer dan 270 dagen geleden.
De signaalwaarde is een jaar geleden ingesteld zodat de alarmbellen bij de overheid zouden afgaan omdat het aantal coronagevallen te hard oploopt. De grens ligt bij 7 besmettingen op elke 100.000 inwoners. Als er veel besmettingen zijn, kan dat leiden tot veel ziekenhuisopnames. De zorg raakt dan overbelast en veel mensen zullen dan sterven. Om dat te voorkomen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zou de overheid misschien strengere maatregelen moeten nemen. Dat gebeurde dan ook: in oktober besloot het kabinet tot een gedeeltelijke lockdown en half december volgde een harde lockdown.
Het aantal positieve tests daalt sinds eind april hard. Op zaterdag bleef het aantal nieuwe gevallen nog net boven de grens. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had toen 1265 meldingen van positieve tests gekregen, omgerekend 7,3 op elke 100.000 Nederlanders. Dit was de 272e achtereenvolgende dag boven de signaalwaarde. Op zaterdagen ligt het aantal positieve tests doorgaans nog wat aan de hoge kant, door de uitslagen van mensen die zich in de dagen ervoor hebben laten testen. Op zondagen, maandagen en dinsdagen zijn de aantallen het laagst.