Kies je voor het Janssen-vaccin dan kun je eerder op vakantie, maar er zijn ook nadelen

Vanaf volgende week kun je kiezen of je een vaccin wil van Pfizer, Moderna of Janssen. Het grootste voordeel van die laatste is dat je direct op vakantie kunt, er is immers maar één prik nodig voor volledige bescherming. Maar er zijn ook nadelen, schrijft de Volkskrant.

  1. Je mag toch niet op reis
    Pas twee tot drie weken na de prik heb je voldoende immuniteit opgebouwd. In Nederland krijg je direct na de prik een groen vinkje in de vaccinatie-app, maar in het buitenland is dat wellicht anders. Daar vinden ze wel dat je pas na twee weken immuun genoeg bent dus moet je mogelijk toch nog wachten.
  2. De bescherming is minder
    De effectiviteit van Pfizer en Moderna is met 90 tot 95 procent beter dan die van Janssen. Dat vaccin blijft volgens de laatste Amerikaanse analyse steken op 77 procent, al is de bescherming van 85 procent tegen ernstige ziekte door corona wel vergelijkbaar met de mRNA-vaccins.
  3. Janssen geeft meer bijwerkingen
    De eerste dagen na de prik krijgen veel mensen last van hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn of koorts. Daar staat tegenover dat je de bijwerkingen maar één keer krijgt en niet twee keer zoals bij Pfizer. De zeer zeldzame bijwerking van trombose in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes komt bij Janssen wel veel vaker voor, maar is met een kans van 1 op 300.000 nog steeds uiterst zeldzaam, al ligt het risico bij jongeren vermoedelijk iets hoger.

Bron(nen):   De Volkskrant