Jeugd TBS werkt amper: 80 procent valt terug

Antonio Marcos van der Ploeg, de mannelijke helft van het misdaad-duo dat de afgelopen dagen de gemoederen bezig hield, heeft een deel van zijn leven doorgebracht in jeugd TBS. Dat is een maatregel die wordt opgelegd aan jeugdigen vanwie wordt vermoed dat ze aanleg hebben voor misdaad. Maar volgens de Volkskrant, die zich afvroeg of jeugd TBS succesvol is, zijn de resultaten zeer matig. Van de jongeren die in 2000 zijn ontslagen uit behandeling, kwam maar liefst 80 procent binnen tien jaar opnieuw in aanraking met de politie. Ongeveer de helft van de jonge delinquenten recidiveert al binnen twee jaar, blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie. 'De cijfers stemmen niet vrolijk', zegt Paul Vlaardingerbroek, hoogleraar familierecht aan de Universiteit van Tilburg tegen De Volkskrant. Hij noemt het systeem van jeugd-tbs een 'black box', waarin lange tijd niemand precies wist wat het resultaat is van een bepaalde behandeling. 'We weten nog steeds te weinig over wat wel werkt en wat niet. Maar er is nu wel een begin gemaakt met effectiviteitsmetingen.' Van der Ploeg is vanaf zijn 15e met jeugd TBS behandeld. Zonder succes blijkbaar

Bron(nen):   De Volkskrant      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Pietje_Precies

  je verwacht het niet…..

 2. De Staatsburger

  Voor moord en verkrachting is er maar één rechtvaardige straf die geen recidive geeft en dat is niet TBS.

  • Vogelbeest

   Ik zie 2 opties. Die ene doen we niet volgens bepaalde mensen omdat dat niet beschaafd is. Dus dan blijft levenslang over.
   En wat mij betreft niet in een dure gevangenis in Nedeland met psychologen en entertainment en een prijskaartje van 166,50 per gevangene per dag. Wie nooit meer terugkeert in de samenleving hoeft alleen maar goedkoop opgeborgen te worden.
   Outource dat naar de arme Zuid-europese landen. In spanje kost een gevangene 5,- per dag. Als wij ze dan 6,50 per levenslange per dag geven hebben ze daar ook weer inkomsten, en wij een mooie bezuiniging.

   (in antwoord op De Staatsburger)

Reacties niet toegestaan