Drie dingen die je niet moet doen met olijfolie

Een paar decennia geleden was olijfolie in Nederland amper te koop. Nu ben je een sociale paria als je het niet gebruikt. Toch zit het gebruik ons niet in het bloed, zodat er nog rare dingen met olijfolie gebeuren.

Drie dingen die je niet moet doen

  1. Met olijfolie frituren of op hoge temperatuur bakken. Olijfolie bereikt bij 180 graden zijn maximum. Om je friet of courgettebeignets te bereiden, kun je beter druivenpitolie, zonnebloem-, kokos- of avocado-olie gebruiken.
  2. Je moet olijfolie ook niet te lang bewaren. Het is geen wijn, die steeds maar beter wordt. Na anderhalf jaar moet je hem gebruiken anders "kan de olie ranzig worden en onaangenaam,", zegt kenner Caroline Clauvelin.
  3. Zomaar weggooien. Olijfolie kan niet het riool in, want dat kan daardoor verstopt raken. Het kan ook niet bij het huisvuil. Gebruik de olie zo lang mogelijk, bijvoorbeeld door hem te filteren. Het beste is om het na gebruik terug in de fles te doen, en vervolgens naar het recyclingcentrum te brengen zodat ze het op de juiste manier kunnen weggooien.