Kalverliefde kan behoorlijk gewelddadig zijn

Verbaal en fysiek geweld komt vaak voor in tienerrelaties. Bijna 20% van de Amerikaanse middelbare scholieren gebruikte fysiek geweld tijdens een date of in een relatie, zoals duwen, slaan, stompen, schoppen of de keel dicht knijpen. En 43% zei dat ze verbaal geweld gebruikten ten opzichte van hun partner. Bovendien zijn jongeren die geweld gebruiken tegenover hun vriendje/ vriendinnetje ook meer geneigd om gewelddadig te zijn t.o.v. vrienden, broers, zussen en andere familieleden. Volgens de onderzoekers is geweld in relaties een van de vele problemen, zoals wapenbezit, leermoeilijkheden, alcohol- en drugsgebruik, die vaak samen voorkomen bij jongeren.

De studie kan een enigzins vertekend beeld geven: het ging voornamelijk om zwarte en Hispanic jongeren in openbare scholen en het ging om zelf-rapportage. Jongeren die geen dates of partner hadden deden niet mee aan het onderzoek en er werd niet gekeken naar de oorzaak van het geweld. Misschien was er wel sprake van zelfverdediging.

Ook in Nederland komt geweld in tienerrelaties veel voor. Vandaag vindt in Eindhoven een symposium plaats over tieners en jong volwassenen als daders van huiselijk geweld. Voor meisjes is er landelijke site LoverAlert, maar de Amerikaanse gegevens laten zien dat meisjes net zo goed daders kunnen zijn.

Bron(nen):   Time Magazine  symposium  LoverAlert